Eurogroep: Cyprus redden zonder crisis te verergeren

Mensen met een bankrekening op Cyprus moeten waarschijnlijk eenmalig belasting betalen over de rente die ze ontvangen. De opbrengst hiervan zal worden gebruikt om de Cypriotische staatsschuld te verlagen.

Dit is ook één van de manieren waarop de ministers van Financiën van de eurolanden, die vanavond in Brussel onderhandelen over noodleningen aan Cyprus, hun bijdragen proberen in te perken.

Cyprus heeft vorige zomer, als vierde euroland, om noodleningen gevraagd. Er is ongeveer 17 miljard euro nodig om te vermijden dat het eiland failliet gaat en daarmee de stabiliteit van de euro bedreigt. De vorige communistische regering slaagde er niet in een akkoord te bereiken met de trojka van IMF, Europese Commissie en Europese Centrale Bank. Sinds 1 maart is er een nieuwe regering en is het overleg hervat.

De 17 miljard euro is weinig vergeleken met wat Griekenland, Portugal en Ierland kregen. Maar voor Cyprus is het evenveel als de jaarlijkse economische output. Daarmee stijgt de Cypriotische staatsschuld tot 145 procent van het bbp. Zoveel schuld kan geen land aflossen. Daarom wil de trojka de schuld verlagen.

Sommige noordelijke landen en het IMF wilden beleggers korten op hun Cypriotische staatsobligaties, zoals bij Griekenland gebeurde. De ECB, de Commissie en de meeste eurolanden blokkeren dit, omdat de Griekse haircuts leidden tot enorme kapitaalvlucht uit alle zuidelijke eurolanden. Cypriotische banken leden zware verliezen; daarom wankelt Cyprus nu. De regeringsleiders bezwoeren beleggers indertijd dat Griekenland een „uniek geval” is.

Daarom wordt nu een mix van maatregelen opgesteld die de staatsschuld verlaagt zónder de eurocrisis te laten escaleren. Banken en bedrijven staan centraal. De bankensector is buitenproportioneel op Cyprus. Veel rekeninghouders zijn Russen en Britten die profiteren van lakse controles op witwassen en minimale belastingtarieven. Om hen te laten bijdragen, is de eenmalige heffing op rentes op hun deposito bedacht.

Cyprus moet waarschijnlijk ook meedoen aan de transactietaks, waar elf EU-landen nu aan werken. Ook kan de vennootschapsbelasting omhoog, van 10 tot 12,5 procent. Verder komt er een audit om te bepalen of de strenge EU-wetten tegen witwassen op Cyprus wel worden nageleefd. Tenslotte probeert men Rusland en Griekenland te bewegen een of twee Cypriotische banken te stutten.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei deze week in de Tweede Kamer dat de totale lening aan Cyprus ongeveer 10 miljard gaat bedragen. Of dit genoeg is om het IMF aan boord te houden, is twijfelachtig.

    • Caroline de Gruyter