Ergste kou weg

Het mag de komende dagen dan minder koud worden in Nederland, een overgang naar fraai lenteweer zit er voorlopig niet in. Want behalve zachter, wordt het weerbeeld ook een stuk wisselvallig.

We merken het meteen al. Vrijdagavond en -nacht is het bewolkt en valt verspreid over het land natte sneeuw of regen. In het oosten komen de temperaturen daarbij nog dichtbij het vriespunt uit, in de rest van het land blijft het kwik al boven nul. Zaterdag overdag is de meeste neerslag weggetrokken. Hoewel nog steeds vrij veel bewolking voorkomt, kan in het oosten ook de zon af en toe flets schijnen. Helemaal droog is het niet, maar grote neerslaghoeveelheden worden eerst niet verwacht. Verder waait er een matige, aan zee vrij krachtige zuidelijke tot zuidoostelijke wind en lopen de temperaturen op tot tussen 7 en 9 graden. Daarmee zijn we de ergste kou kwijt, maar ligt het kwik nog iets onder normaal.

Later zaterdagmiddag en -avond dringt een gebied met dikkere bewolking en regen het land binnen. In de nacht en zondag overdag breidt die regen zich verder over het land uit. In het noordoosten is er ook nog steeds kans op natte sneeuw. Daar worden temperaturen van ongeveer 5 graden verwacht, in de rest van het land kan het 6 tot 8 graden worden.

Na het weekend blijven we een beetje op de grens van zachte en koude lucht. Maandag is een aardige, zachte dag. Daarna opnieuw wat kouder.