Er gebeuren vreemde dingen op de maan

Moon (Duncan Jones, 2009)Canvas, 22.10 – 23.45 uur

Moon speelt zich af in de nabije toekomst. Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) werkt op de maan aan het winnen van energie die naar aarde wordt gestuurd. Zijn driejarig contract bij het bedrijf Lunar Industries is bijna voorbij en dan mag hij terug naar zijn vrouw en zijn dochtertje, met wie hij af en toe een videoboodschap uitwisselt.

Sams enige gezelschap is Gerty, de robot/computer (met de zalvende stem van Kevin Spacey) op het maanstation waar hij verblijft. Die boordcomputer lijkt soms net een mens, aan zijn kleine monitor met smileys is af te lezen wat hij van alles vindt.

Als Sam plotseling een ongeluk krijgt, gebeuren er vreemde dingen. Opeens loopt er nog een Sam rond op het ruimtestation. Een van de twee is een kloon, maar wie is de echte Sam? En bestaat die eigenlijk wel?

Naast filosofische bespiegelingen over identiteit gaat Moon ook over eenzaamheid. Om niet helemaal gek te worden van zijn solitaire bestaan, praat Sam tegen alles en iedereen: zijn robot/ computer Gerty, wat planten die hij verzorgt en zichzelf. Ter afleiding bouwt hij een gedetailleerd schaalmodel van het dorp waar hij opgroeide en kijkt hij oude televisieshows.

Het debuut van regisseur Duncan Jones werd gemaakt voor een relatief laag budget, maar zijn film overtuigt op alle fronten. Oh ja: Jones is de zoon van zanger David Bowie.

    • André Waardenburg