Een mooi bord van Picasso

Foto Sotheby’s

Wat Joueur de Diaule door Pablo Picasso (1881-1973), aardewerken schaal in een oplaag van 200 exemplaren uit 1947, met stempels van de Madoura pottenbakkerij in Vallauris en de Edition Picasso, 30 cm breed.

Waar veiling ‘Important Ceramics by Pablo Picasso from an important collection’ bij Sotheby’s Londen op 19 maart.

Richtprijs 4.000-6.000 pond (4.600-6.900 euro).

Bijzonderheid Keramiek van Picasso is vergeleken met zijn overige werk relatief goedkoop. Velen beschouwen de meer dan drieduizend verschillende borden, vazen, maskers en schalen als een frivole vingeroefening: te decoratief en te vrijblijvend. De laatste jaren lijkt een kentering waarneembaar en stijgen de prijzen.

Goede koop? Jan Juffermans van kunsthandel Juffermans in Utrecht, gespecialiseerd in moderne kunst, onder meer van Picasso en Kees van Dongen: „7.000 euro is veel geld, maar dat wil niet zeggen dat deze schaal duur is. Picasso is een over de hele wereld gezochte kunstenaar, dat heeft z’n prijs. En je kunt beter een goede multiple van een bekende kunstenaar aanschaffen dan een uniek werk van een matige kunstenaar. Maar koop zo’n bord alleen als je het echt mooi vindt. Als de markt inzakt, kan je er dan altijd nog van genieten.”