DNB-baas Knot steunt bonden bij begin overleg

DEN HAAG - vlnr Vice-voorzitter CNV Maurice Limmen, Hans Biesheuvel van MKB Nederland, Ton Heerts Voorzitter van de Stichting van de Arbeid, Bernard Wientjes VNONCW van Albert Jan Maat LTO Nederland zijn aanwezig bij de onderhandelingen van de Stichting van de Arbeid, bij de SER in Den Haag. Ilvy Njiokiktjien
DEN HAAG - vlnr Vice-voorzitter CNV Maurice Limmen, Hans Biesheuvel van MKB Nederland, Ton Heerts Voorzitter van de Stichting van de Arbeid, Bernard Wientjes VNONCW van Albert Jan Maat LTO Nederland zijn aanwezig bij de onderhandelingen van de Stichting van de Arbeid, bij de SER in Den Haag. Ilvy Njiokiktjien Ilvy Njiokiktjien

Oudere werknemers moeten worden ontzien bij de versoepeling van het ontslagrecht. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank heeft dat vanmorgen, voor de start van het overleg over een sociaal akkoord, gezegd in Het Financieele Dagblad. Hij schaart zich hiermee achter de vakbonden.

Als het ontslagrecht wordt versoepeld, staan oudere werknemers met lege handen als de economie weer aantrekt, aldus de DNB-president. Werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes reageerde gereserveerd op de uitspraken van Knot. „Het is een advies”, zei Wientjes. „Zoveel economen als er zijn, zoveel adviezen zijn er ook.”

Het formele overleg begon vanmorgen om tien uur, en de eerste sessie was anderhalf uur later alweer afgelopen. Wanneer het overleg hervat wordt is nog onduidelijk.

De deelnemers temperden voor aanvang de verwachtingen. Op korte termijn zou er geen akkoord te verwachten zijn. „Het zullen een paar bijzonder moeilijke weken worden”, zei FNV-voorzitter Ton Heerts. „We gaan eens kijken of we een agenda kunnen vaststellen”, zei Wientjes van VNO-NCW. „Inhoudelijk zullen we niet veel bespreken.”

„We weten dat de politiek een ander tijdspad heeft”, zei Heerts. „Maar snelheid is het allerslechtste wat we nu kunnen doen.” Als sociale partners ruim de tijd nemen, dan wordt de deadline die minister Asscher (PvdA, Sociale Zaken) eerder noemde voor een akkoord – 1 april – niet gehaald.

Voor het kabinet is het van groot belang dat werkgevers en werknemers een sociaal akkoord sluiten, over onder meer de voorgenomen beperking van de WW en de versoepeling van het ontslagrecht. Zo’n akkoord kan het kabinet aan steun van de oppositie helpen voor bezuinigingsplannen. Die steun is essentieel omdat VVD en PvdA in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben.

Nu het overleg formeel is begonnen, neemt de druk op Heerts toe om aan te blijven als voorzitter van de FNV. Formeel loopt zijn termijn eind volgende maand af. Heerts is mogelijk beschikbaar. Volgens bronnen zal Heerts op voorhand geen nee zeggen als hij wordt gevraagd. Andere kandidaten voor de functie van FNV-voorzitter hebben zich nog niet gemeld. Een herbenoeming van Heerts, die vorig jaar als interim voorzitter werd benoemd, betekent dat de strijd binnen de FNV is beslecht in het voordeel van de gematigde krachten binnen de vakcentrale. Vorig jaar dreigde de bond uit elkaar te spatten door een conflict

FNV doet weer mee: pagina 24-25