De politie wil geen suffe agenten meer in tv-series

Een klunzige agent die bang is om de wet te handhaven, dat is de rol van Tygo Gernandt in de tv-serie Dokter Tinus van SBS6. Maar op last van de Nationale Politie draagt Gernandt in het vervolg van de serie geen officieel uniform.

Regisseur Pollo de Pimentel kreeg na inzage in zijn script voor het tweede seizoen te horen dat „de politie zich niet in het beeld herkent dat van de politie wordt neergezet”. En dat hij voor de opnames, die nu lopen, geen gebruik mag maken van het politiebeeldmerk op uniformen en auto’s.

Sinds 1 januari 2013 gelden nieuwe regels voor film- en tv-producenten die gebruik willen maken van het politiebeeldmerk, dat sinds 1992 wordt beschermd. Producenten moeten hun scenario ter inzage geven aan de communicatieafdeling van de Nationale Politie. Vóór de oprichting van de Nationale Politie konden producenten naar een van de 26 lokale politiekorpsen stappen „en was er altijd wel iemand bereid om mee te werken”, zegt de woordvoerder. Aan „deze wirwar aan samenwerking” komt nu een einde. „ Het is niet de bedoeling dat wij in producties onderuit worden gehaald. Wij zijn te vergelijken met een A-merk.”

De Pimentel: „Wij hebben snel een nieuw politielogo verzonnen en de acteurs dragen uniformen van voor 1992, zonder rechten.” NRC