Chinezen kochten vorig jaar minder dure kunst

China is maar één jaar de grootste kunstmarkt ter wereld geweest. Chinezen kochten in 2012 evenveel kunst en antiek, maar minder dure stukken, zodat de omzet met 24 procent daalde tot 10,6 miljard euro. De VS is nu weer marktleider, door een stijging met 5 procent naar 14,2 miljard euro.

Dat blijkt uit het jaarlijkse marktonderzoek dat kunstbeurs Tefaf vandaag heeft gepresenteerd. De internationale kunstmarkt nam vorig jaar met 7 procent af naar 43 miljard euro. In Europa daalden de kunstverkopen met 3 procent naar 15,8 miljard.

Kopers zijn voorzichtiger door de economische omstandigheden en politieke instabiliteit in de wereld, constateert onderzoeker en cultuureconoom Clare McAndrew. Ze kiezen vooral voor topkunstenaars, wat vorig jaar leidde tot records voor bijvoorbeeld Edvard Munch, Mark Rothko en Gerhard Richter.

In China neemt de vraag af en komen er vooral werken van mindere kwaliteit op de markt. Volgens McAndrew is sprake van een tijdelijke dip. De Chinezen importeren voor ongeveer 1 miljard euro aan kunst.

Reportage Tefaf: pagina 17