Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

China heeft een nieuwe premier: Li Keqiang

De nieuwe premier Li Keqiang (l) krijgt een hand van zijn voorganger Wen Jiabao bij zijn benoeming. Foto AFP/Wang Zhao

Li Keqiang is sinds vannacht officieel de premier van China. Het volkscongres stemde in met zijn benoeming waarmee hij Wen Jiabao opvolgt. Deze stemming was een formaliteit, het was al maanden duidelijk wie de functie zou krijgen.

Gisteren benoemde het parlement de leider van de Chinese communistische partij en opperbevelhebber van het leger Xi Jinping officieel tot president. Nu er een nieuwe premier is, zijn de belangrijkste politieke functies in China verdeeld.

Het Nationale Volkscongres keurt tientallen ministeriele benoemingen pro forma goed. De vloeiend Japans sprekende diplomaat en oud-ambassadeur in Tokio, Wang Yi, wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe minister van Buitenlandse Zeken.

‘Toegankelijke, vriendelijke premier’

Li Keqiang trad in 1976 toe tot de communistische partij. Onze correspondent Oscar Garschagen typeerde de premier eerder als een vriendelijke politicus, waarin hij lijkt op zijn voorganger. Hij heeft de kennis van economische hervormingen die nu hard nodig is in China. Daarnaast heeft hij de reputatie dat hij zich om de minderbedeelden in de samenleving bekommert. Het verschil met president Xi is dat hij als een voorzichtige, passieve politicus wordt gezien.

Onze correspondent Oscar Garschagen karakteriseert hem verder als toegankelijk, bedachtzaam en goed geïnformeerd:

“Li is een intellectueel met een hoop studies en ervaring. Hij behoort tot een andere vleugel dan Xi: hij komt uit een generatie van ambtenaren en politiemannen. Ook arm, maar niet revolutionair.”

Hu met pensioen, dus het congres kiest

Het partijcongres komt iedere vijf jaar bijeen en bestaat uit 2.270 gedelegeerden uit alle regio’s van het land. Zij kiezen daar de nieuwe leiders van de partij. Omdat president Hu met pensioen is gegaan, moest het congres een nieuwe leider aanwijzen.

Het kiezen van de nieuwe leider gebeurt wel degelijk democratisch, maar ‘er is een zekere mate van onvermijdelijkheid’, meldde een afgevaardigde uit de privincie Liaoning eerder tegen Reuters. “We hebben continuïteit in onze leiderschap nodig. Zij maken al onderdeel uit van de kern. De stabiliteit van de partij en het land zijn belangrijk.”