brieven

‘Wij van wc-eend adviseren wc-eend’

Burgemeesters tegen fusie kopt mijn krant op zaterdag 9 maart op pagina 2 en pakt vervolgens groot uit op de pagina’s 4 en 5. Een door u, en dus de lezers, betaald onderzoeksbureau vraagt de burgemeesters in Nederland wat ze er van vinden om alleen nog gemeenten van meer dan 100.000 inwoners toe te staan door verplichte fusies aan te gaan. Dit betekent op termijn van ruim 400 naar 100-150 gemeenten (burgemeesters). Dat heb ik toch goed gelezen?

Van een onderzoeksbureau mag ik verwachten dat ze zinnige vragen stellen omdat dat hun vak is. Dit is een onzinnige vraag waar de vooringenomenheid van de respondenten zo dik bovenop ligt, dat het ronduit lachwekkend wordt.

Vraag een legbatterijkip of zij ook met minder ruimte genoegen wil nemen, dan zal ook meer dan 80% antwoorden dit geen goed plan te vinden.

Kees Verheyen

Zwolle

Schande over Arnhem met zoveel antisemitisme

Schande over het docentencorps van de school in het Arnhemse ‘t Broek (NRC Handelsblad, 14 maart). Het antisemitisme onder de Turkse en andere schoolgaande leerlingen moet al geruime tijd algemeen bekend zijn.

Op school is ‘Jood’ een algemeen geaccepteerd scheldwoord voor alles wat slecht is. Men maakt mij niet wijs dat geen enkele docent hiervan op de hoogte was. Schande over het nagenoeg doodzwijgen van het rabiate antisemitisme binnen de Turkse gemeenschap. Tegenover een enkele organisatie die antisemitisme veroordeelt, staat de imam die meent dat hier sprake is van uitlokking.

En schande over burgemeester Krikke van Arnhem: geen woord van veroordeling van antisemitisme binnen haar gemeente, geen woord van veroordeling van de doodsbedreigingen aan Sahin. Rechtsstaat, rechtshandhaving, bescherming van burgers – het zijn opeens loze begrippen geworden in Arnhem.

Zo te zien krijgen Frits Bolkestein en Manfred Gerstenfeld gelijk met hun opvatting dat er voor Joden in Nederland geen plaats meer is. Het begint er meer en meer op te lijken dat Joden beter hun koffers kunnen pakken zolang dat nog kan.

Dan Cohen

Haarlem

Naamsverandering in NPO is duur en overbodig

De recent aangekondigde naamsverandering van de tv-zender Nederland 1 tot NPO-1 is te gek voor woorden (NRC Handelsblad, 13 maart). NOS-baas Henk Hagoort vergeet erbij te melden dat de naamsverandering en de bijbehorende kosten (voor de belastingbetaler) slechts nodig zijn vanwege het enkele feit dat de kostbare tv-programma’s die men in Hilversum maakt vaak van bedroevend niveau zijn. Daardoor verliest men de slag met andere massamedia, dat heeft met de naam dus niets te maken.

Bij een staatsschuld van miljarden zijn deze kosten (ca. 3 ton) volkomen onverantwoord en is de naamsverandering duur en overbodig.

Alphons F. Mantel

Utrecht

Zeg dan liever wie er in die konten knepen

Het artikel Soms knijpen ze zomaar in je kont (NRC Handelsblad, 12 maart) had aan diepgang gewonnen als was ingegaan op de vraag of het gaat om een ‘Nederlands’ of om een cultuurbepaald probleem. Het lijkt me sterk dat in de onderzoeken die aantonen hoeveel procent van de scholieren slachtoffer zijn van seksuele intimidatie niet is gevraagd naar de afkomst van de daders. Omdat ik niet weet of de onderzoeken in een bepaalde richting wijzen, kan ik nog vrede hebben met de onvolledigheid van het artikel, maar dat geldt niet voor het kader. Ik heb het filmpje van Sofie Peeters ook gezien en naar mijn mening waren alle misdragers niet-autochtone Belgen. Met name daarover ontstond de ophef. Dat was ook de reden waarom extreem-rechts de film aangreep om zijn ideeën kracht bij te zetten. Door ook hier niets te zeggen over de afkomst van de plegers wekt u de indruk dat nogal wat Belgische mannen niet weten hoe ze zich tegenover vrouwen moeten gedragen.

Martin Halma

Zoetermeer

Over Vesta en Vestia

Margriet Oostveen schrijft dat ze de naam ‘Vestia’ een holle naam vindt (NRC Handelsblad, 13 maart). Waar ‘Vestia’ een niet te missen verwijzing is naar ‘Vesta’, ben ik dat niet met haar eens. Vesta was immers de godin van de huiselijke haard van Rome, en daarmee van de oerkern en het fundament van Rome. Juist daarom is het wangedrag van de bestuurders van Vestia zo schrijnend!

O.L.E. Jongmans

Wateringen

    • O.L.E Jongmans
    • Dan Cohen
    • Alphons F. Mantel
    • Martin Halma
    • Kees Verheyen