Badr Hari weer de ring in - ‘alleen God weet wat er staat te gebeuren’

Kickbokser Badr Hari, met rechts zijn tegenstander Zabit Samedov, wordt gewogen voor de K1-wedstrijd van vanavond. Foto ANP / Robin Utrecht

Hij moet nog worden berecht voor zware mishandeling buiten de ring, maar vanavond mag Badr Hari wel weer los binnen de ring. De kickbokser maakt zijn comeback in de K-1 World Grand Prix.

Eind januari kwam Hari op voorwaarden vrij, nadat hij een paar maanden in de cel zat omdat hij (nog steeds) wordt verdacht van poging tot doodslag. Zijn voorbereiding was daarom suboptimaal, liet zijn vaste trainer Mike Passenier vanochtend in nrc.next weten:

“In de gevangenis heeft hij niet veel gegeten, en hij at onregelmatig. Daardoor heeft hij ingeteerd. Hij heeft spiermassa verloren, zijn spieren gingen een beetje hangen en hij raakte zijn vochtbalans kwijt. De afgelopen weken is hij weer op kracht gekomen. Hij heeft zo’n vijf uur per dag getraind, zes dagen per week.”

Wel is zijn voetenwerk sneller geworden doordat hij iets lichter is, maar desondanks zou het een klein lichamelijk wonder zijn als hij dit weekend goed presteert. Maar de kickbokser en de trainer doen graag samen dingen “die niet kunnen” en dit is er volgens Passenier één van. Na zes maanden op bed te hebben gelegen wil Badr Hari op één van de grootste toernooien laten zien “wie de baas is”.

Mowgli vs. The Golden Bad Boy

In de 17.000 plaatsen tellende Arena Zagreb in Kroatië stappen acht van de beste zwaargewichten in de ring. Hari moet het in de kwartfinale van het prestigieuze kickbokstoernooi opnemen tegen de Azerbeidzjaan Zabit Samedov (bijnaam Mowgli, naar de hoofdpersonage van Jungleboek).

Op papier een eitje voor Neerlands trots Badr Hari (bijnaam The Golden Boy, en sinds kort ook Bad Boy). In 2009 troffen de twee spierbundels elkaar ook en het was toen Hari die met een knock-out won (vanaf 12:00):

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kBVMDKAw2w8

Vanavond zou het wel eens niet zo makkelijk kunnen gaan, maar hij is er wél klaar voor. Dat liet Badr Hari de verzamelde media afgelopen week weten op een persconferentie op een industrieterrein in Oostzaan, waar zijn trainingslocatie Mike’s Gym is gevestigd. De Volkskrant noteerde:

“Alle media waren uitgenodigd om in één klap af te zijn van al het gezeur met als kernvraag: hoe is het met hem? Het antwoord daarop werd gegeven in een boksring die geheel en al werd omzoomd door cameralenzen en microfoons. Zittend op een krukje sprak Badr Hari al die microfoons toe. Hij deed dat vol zelfvertrouwen, om niet te zeggen uitdagend. Met hem gaat het goed en hij hoopt dat hetzelfde geldt voor de zakenman die hij op een feestje ongelukkig zou hebben geschopt.”

Volgens de krant zal Hari vanavond de ring instappen met “hetzelfde gevoel van onoverwinnelijkheid dat hem vroeger ook altijd vergezelde”, maar in onderstaand interview dat hij gaf aan Fight Channel klinkt hij iets minder zelfverzekerd. In het vorige gevecht maakte Samedov volgens Hari wat fouten die hij meteen afstrafte. Die fouten zal Samedov vanavond niet meer maken, aldus de kickbokser met een typische Hollandse tongval. “Alleen God weet wat er staat te gebeuren.”

Update 22:30 uur:
Badr Hari heeft gewonnen.

    • Lex Boon