Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Asscher: Turkse bemoeienis met Yunus is aanmatigend en ongepast

Den Haag - Deze week is de minister president in Brussel dus wordt de persconferentie gehouden door Lodewijk Asscher de vice president. fto:
Den Haag - Deze week is de minister president in Brussel dus wordt de persconferentie gehouden door Lodewijk Asscher de vice president. fto: Vicepremier Lodewijk Asscher tijdens de wekelijkse persconferentie. Premier Mark Rutte is in Brussel voor de eurotop. Foto ANP/Evert-Jan Daniels

Turkije heeft zich niet te bemoeien met de zaak van het Turkse jongetje Yunus en zijn lesbische pleegouders. Dat was zo ongeveer de boodschap van vicepremier Lodewijk Asscher tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Asscher reageerde daarmee op de commotie rond de negenjarige Yunus uit Den Haag, die met zijn pleegouders is ondergedoken. In Turkije is veel ophef ontstaan over het feit dat islamitische kinderen bij een homoseksueel stel zijn ondergebracht.

De vicepremier haalde fel uit naar Turkije:

“De selectie van een pleeggezin in Nederlands is een zorgvuldig proces. We selecteren hier pleegouders niet op ras of afkomst, maar op de vraag of een kind in goede handen is bij ouders. Ouders die een kind van een ander willen opvoeden om te helpen, verdienen respect en waardering.”

Het jongetje werd door de Nederlandse jeugdzorg weggehaald bij zijn biologische moeder toen hij vijf maanden oud was, omdat er aanwijzingen waren voor kindermishandeling en kwam terecht bij het koppel in Den Haag. De biologische moeder heeft inmiddels laten weten dat ze haar zoon terugwil en is het er niet mee eens dat een lesbisch stel voor hem zorgt.

De Turkse premier Erdogan beloofde na haar oproep dat hij Yunus zou bezoeken als hij eind deze maand in Nederland is. Mocht hij overwegen Nederland op de zaak aan te spreken, dan wacht hem een waarschijnlijk een koude douche. Volgens Asscher zal premier Rutte de Turkse premier Erdogan juist toespreken wegens de ongewenste bemoeienis:

“Het is aanmatigend en ongepast voor een buitenlandse mogendheid om op grond van de geaardheid te beweren dat ouders een kind niet goed kunnen opvangen.”