Arrestatiebevel voor voortvluchtige verdachte Kunsthalroof

De zeven werken die in oktober uit de Rotterdamse Kunsthal werden gestolen zijn nog steeds spoorloos.
De zeven werken die in oktober uit de Rotterdamse Kunsthal werden gestolen zijn nog steeds spoorloos. Foto ANP / Robin Utrecht

Opnieuw hebben de Roemeense autoriteiten een verdachte in het vizier in verband met de Kunsthalroof, afgelopen oktober in Rotterdam. Op verzoek van de aanklagers heeft de Roemeense justitie een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de voortvluchtige verdachte Adrian P.

Dat heeft justitie in Roemenië medegedeeld. De man wordt verdacht van medeplichtigheid aan de diefstal in Rotterdam, waar in totaal zeven kunstwerken werden gestolen.  Als Adrian P. wordt gearresteerd zal hij voor dertig dagen in voorlopige hechtenis worden genomen. Op dit moment zitten er vijf andere mensen vast in verband met de roof.

  • De drie verdachten die eind januari werden opgepakt zitten vast in Roemenië: hoofdverdachte Radu D. en zijn kompanen Mihai B. en Eugen D.
  • Natasha T., de vriendin van Radu D., die begin deze maand in Rotterdam werd gearresteerd en in voorlopige hechtenis van 14 dagen zit
  • En gisteren werd bekend dat de Duitse politie een 46-jarige man heeft gearresteerd die probeerde de gestolen kunstwerken te verkopen aan de eigenaren. Onduidelijk is nog of hij echt wist waar de schilderijen zijn, of deze kennis slechts veinsde.

Advocaat hoofdverdachte wil proces in Nederland

Justitie in Nederland heeft besloten de berechting over te laten aan de autoriteiten in Roemenië, omdat die de verdachten hebben opgepakt in een ander lopend onderzoek. Ook de Roemeense autoriteiten willen de verdachten zelf vervolgen. Ze menen over het meeste bewijsmateriaal te beschikken. De Roemeense advocaat van Radu D. is het daar niet mee eens en uitte gisteren in De Telegraaf een dreigement: als Nederland niet om de uitlevering van zijn cliënt vraagt, zal niemand de schilderijen ooit nog terugzien.

Aan NRC Handelsblad heeft advocaat Bogdan Cimbru laten weten dat het niet om de lagere straf gaat die zijn cliënt hier waarschijnlijk zal krijg, noch om de betere omstandigheden in de gevangenis. “Het gaat om zijn grote verlangen naar een eerlijk proces.”

Tegen het ANP zei Cimbru vandaag dat hij vindt dat de Nederlandse justitie ‘prutswerk‘ levert. Hij laakt de Nederlandse traagheid bij het afhandelen van het verzoek voor uitlevering. Het OM in Rotterdam laat weten dat het dreigement van de advocaat niet direct aan hen is gericht. Justitie las er voor het eerst over in de krant. Een woordvoerder:

“Als hij zijn verzoek direct aan ons richt, zullen we dit natuurlijk met de Roemeense autoriteiten bespreken. Ons is er namelijk veel aan gelegen deze zaak tot een goed einde te brengen. Het gaat hier toch om belangrijk cultureel erfgoed.”

Bestaan de schilderijen nog?

Er is gerede twijfel ontstaan over de vraag of de schilderijen nog bestaan. Zo zijn de verdachten opgepakt kort nadat zij telefonisch spraken over het verbranden van de kunstwerken. Ook heeft de tante van hoofdverdachte Radu D. gezegd dat Radu’s moeder de schilderijen heeft verbrand, om haar zoon te helpen.

De gezamenlijke waarde van de zeven gestolen werken bedraagt ongeveer 18 miljoen euro.