Als kind leerde ik dat 'jood' een scheldwoord is

Cihan Tekeli (28) werkt als consultant/coördinator bij de Anne Frank Stichting. Zijn vrienden maken daar grappen over: ‘Oh, ga je weer naar de Mossad’, de Israëlische inlichtingendienst? „Sommige mensen denken dat de Anne Frank Stichting een joodse of Israëlische organisatie is”, zegt Tekeli. „Grappig, want de stichting is een onafhankelijke, museale en educatieve organisatie.”

Tekeli kent genoeg Turken die nog nooit een jood hebben ontmoet. Zelf leerde hij als kind in Amsterdam-West dat ‘ jood’ een scheldwoord is. „In dat licht moeten de antisemitische uitspraken van de jongeren in Arnhem worden gezien: ze beseffen niet hoe ze joden daarmee kwetsen, omdat zij met voorgeprogrammeerde beelden van joden opgroeien.”

Met zijn werk probeert Tekeli de vooroordelen weg te nemen. Niet alleen in Nederland, maar ook in Scandinavië, Turkije en Noord-Afrika.

Door training kunnen docenten zich volgens Tekeli beter staande houden in een emotioneel geladen debat. „Neem de jongens in de NTR-uitzending. Die hebben allerlei beelden en ideeën over joden. Ik zou graag willen weten waar zij die vandaan halen. Helaas stelde hun huiswerkbegeleider dat niet aan de orde. Kennis en vaardigheden, daar draait het om in dit soort discussies. Pas dan kun je tot de bron komen en vooroordelen bestrijden.”

    • Sheila Kamerman
    • Danielle Pinedo