Zwakbegaafde jongen vijf dagen in cel

Een achttienjarige Surinaamse jongen met verstandelijke beperkingen heeft vijf dagen in een Amsterdamse politiecel gezeten omdat hij geen identiteitsbewijs bij zich had en illegaal in Nederland verblijft. Burgemeester Van der Laan heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de jongen naar huis is gestuurd, waar hij zijn vertrekgesprek met de Dienst Terugkeer en Vertrek mag afwachten.

De jongen, Ciazio, werd vorige week woensdag aangehouden in Amsterdam Zuidoost, toen het schoolbusje waarin hij vervoerd werd stilstond op een plaats waar dat niet mocht. Een motoragent vroeg daarop naar de papieren van de inzittenden en ontdekte zo dat de jongen illegaal in Nederland verblijft.

Volgens SP-raadslid Maureen van der Pligt, die de jongen kent, heeft zijn Surinaamse moeder inmiddels zelf wel een Nederlands paspoort. Dat geldt ook voor haar andere kinderen, uitgezonderd de tweeling van wie Ciazio de helft is. Volgens Van der Pligt hebben de moeder en stiefvader verzuimd deze jongens goed aan te geven, waardoor zij nu geen legale status in Nederland hebben. Hun advocaat vecht de dreigende uitzetting aan.

De broers hebben een IQ van 48, het emotionele en sociale niveau van een achtjarige. Ciazio mocht in de cel geen contact hebben met zijn (stief)ouders en kreeg pas na vijf dagen een advocaat te spreken, aldus Van der Pligt, die schriftelijke vragen over de zaak heeft gesteld. Zij vindt het onmenselijk dat de politie hem zo lang alleen in de cel heeft gelaten. Ook wil zij van de burgemeester weten waarom de politie de jongen naar zijn verblijfsstatus heeft gevraagd en of dat structureel gebeurt. Een woordvoerder van de politie zegt van niet. Volgens haar is de jongen gewoon naar zijn identiteitsbewijs gevraagd omdat hij werd aangehouden. En toen hij die niet kon tonen, is hij meegenomen. „De motoragent dacht waarschijnlijk dat hij met een illegale taxi te maken had”, denkt Van der Pligt.

Het busje vervoerde leerlingen van het Orion College, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen en kinderen met een lichamelijke of verstandelijke handicap. Ciazio liep vanuit school stage bij een leerwerkbedrijf.

De William Schrikker Groep (bijzondere jeugdzorg) traint geregeld politieagenten in het herkennen van verstandelijk beperkten, omdat die vaak geen antwoord kunnen geven op vragen die ze niet snappen. Ook proberen veel van hen hun onvermogen te verbergen.