Wijn ruilen voor zonnepanelen

Een lichtpuntje in deze duistere economische tijden is een sympathiek initiatief van de firma Ekoplaza, grootgrutters in biowaar. In Het Parool van afgelopen maandag lees ik dat klanten van deze biologische supermarkt Amsterdamse basisscholen kunnen ondersteunen bij het plaatsen van zonnepanelen en zelf ook nog vijftig euro kunnen verdienen. De Ekoplaza-klanten betalen 250 euro en krijgen voor dat bedrag 300 euro aan tegoedbonnen te besteden bij een van de vele filialen van deze inmiddels nationaal opererende keten. Kortom, een bonus van 50 euro.

In het kader van mijn beroepsdeformatie reken ik dergelijke meevallers altijd om in wijn. Nu was het overigens zo dat nog niet al te lang geleden de wijnen uit deze hoek vaak bepaald niet meevielen. Je moest wel erg begaan zijn met het lot van de wereld om daar rood, wit of rosé te kopen.

Het aanbod was vaak te oud, te duur en bovenal ook: te slecht gemaakt. Maar de kwaliteit gaat met sprongen vooruit.

Bij Ekoplaza is het zelfs lekker wijnwinkelen voor wie louter aan zijn smaakpapillen denkt in plaats van alleen aan het milieu. Wat proefde ik de afgelopen tijd van de firma en vond ik de moeite waard?

Het wit van Menade, een verdejo uit 2011 uit Rueda. Vriendelijk-venijnige, puntige, kraakgroene, citrusinfuserende Rueda. Net zo groen-sappig als zijn etiket en de manier waarop hij is geproduceerd. Volstrekt biologisch. Erg lekker. (± 9 euro).

Ook de broertjes Fasoli, biovorsers uit het Italiaanse Veneto vonden bij Ekoplaza onderdak. (Waarop waarschijnlijk al zonnepanelen geïnstalleerd zijn.) Onder andere met hun Soave 2011. Witte besjes, appel, amandeltjes en citrus. Monter en sappig (± 8 euro).

En ook wat rood betreft bevindt de wijndrinker zich ook in een uitstekend milieu. Dankzij de bio-inspanningen in Abril de Azul y Garanza 2011, een blend van cabernet en tempranillo uit Navarra. Feestvierend rood. Met slingers vol kersen, aardbeien en frambozen. Fluwelen mondgevoel, heel rond, sappig en vol op fruit gemaakt. (± 8 euro).

Wat serieuzer en vooral serieus goede Bordeaux is Château Auguste 2010, gemaakt van merlot. Vol zwart fruit, lekker pruimig, wat laurier, niet te streng en met aangename tannines. (± 8 euro).

Nog een eurootje of zeventien te gaan met de bonusbon. Zou ik zonder dralen een Oostenrijker voor aanschaffen. Zweigelt Selektion 2011 van Diwald bijvoorbeeld. Zacht, rijk en met zoete kersen. Een flinterzuurtje houdt de tong alert. Interessanter, lekkerder en vrolijker dan het vorige oogstjaar dat ik ook proefde (± 9 euro).

En van ons laatste geld raad ik u aan om een fles Feudo di Santa Tresa Classico 2010, Cerasuolo di Vittoria uit Sicilië aan de achterbak van de Prius toe te vertrouwen. Lokale Siciliaan. Houdt zich bezig met de verspreiding van wilde besjes, zure kersen en het biowoord. Smakelijke en verkwikkende boodschap (± 11 euro).

Oeps! Staat de teller plots op 53 euro en dient u drie euro bij te betalen.

Maar ach, u moet het maar zo zien:  Voor niets gaat de zon op.

    • Harold Hamersma