Wat lees je nu de Gay Krant failliet is?

Alle tijdschriften zijn te koop bij Boekhandel Vrolijk in Amsterdam, zie vrolijk.nu

De Gay Krant houdt ermee op. Na 34 jaargangen maakte het tijdschrift voor homo’s en lesbiennes deze week bekend faillissement aan te vragen bij de rechtbank. De reden is weinig verrassend: teruglopende advertentie-inkomsten en een dalend aantal abonnees. Is er dan nu in bladenland niets meer te lezen voor gays? Integendeel. Er zijn in binnen- en buitenland flink wat tijdschriften die voor een gaypubliek – en elke niche daarbinnen – cateren. Alternatieven voor de Gay Krant op een rijtje.

Voor mainstream lesbo’s

De absolute marktleider voor lesbiennes in Nederland is Zij aan Zij (€5,50), met zo’n 11.000 abonnees. Een 6-wekelijks tijdschrift met artikelen over relaties, emancipatie, cultuur, reizen, en uitgaan. Nieuw is de lesbo-glossy = Magazine, die acht keer per jaar uitkomt. Het in Groot-Brittannië gemaakte Diva (€7,95)is te vergelijken met onze Viva, maar dan lesbisch. En in de VS is Curve (€6,95) een veel gekocht 2-maandelijks lesbisch lifestyle magazine, vaak met celebs op de cover.

Voor mainstream homo’s

Het Britse homobroertje van de Diva is de Gay Times (€6,95), een van de oudste homotijdschriften ter wereld (opgericht in 1984). Iets minder trendy dan de eveneens Britse, gelikte glossy Attitude (€10,50), maar best goed ingevoerd als het gaat om cultuur en politiek. Vergelijkbaar met de Amerikaanse glossy Out (€7,95). Het internationale gay lifestyle tijdschrift Winq (€5,45) is er ook Nederlandstalig. In het huidige nummer is het coververhaal ‘Hoera! De paus is weg!’

Voor jonge homo’s en lesbo’s

Expreszo is het enige tijdschrift ter wereld voor homo’s en lesbiennes tot en met 25 jaar. Met elke twee maanden verhalen over seks en relaties, lifestyle en coming out.

Voor fashonista’s en artistiekelingen

Girls Like Us (€8,00) is een kwartaalbad voor iedereen die ‘queer’ is. Engelstalig, met veel vervreemdend beeld en een uitgeklede tekstopmaak. Voor de echte modeliefhebbers zijn er Fantastic Man en The Gentlewoman (beide €9,00). Geen zin in lifestyle en diepte-interviews? Dan is het Nederlandse fototijdschrift Ferry Menly (€4,95) misschien wat voor jou.

Voor feestbeesten

Twee gratis maandbladen met de laatste gay party-agenda’s zijn Gay & Night Magazine en Gay News (Engelstalig). Beide met grote focus op Amsterdam.

    • Maite Vermeulen