Vervoersbedrijven beloven einde van ‘tarievenchaos’

Om frustraties van reizigers in het openbaar vervoer weg te nemen, gaan vervoersbedrijven en overheden meer samenwerken.

De deelnemende partijen, waaronder de NS en regionale vervoerders als Connexxion en Veolia, hebben afgesproken om vijftien concrete stappen te nemen, „ten dienste van de reiziger”. Dat schrijven zij in het plan ‘Samen op reis’, dat ze vandaag presenteren.

Het plan is een initiatief van reizigersorganisatie Rover en duurzaamheidsorganisatie Urgenda. De partijen streven ernaar dat overstappende reizigers niet meer tussendoor hoeven in en uit te checken als ze wisselen van vervoerder – iets wat volgens Arriën Kruyt, voorzitter van Rover, vaak voor verwarring zorgt. Ook wordt de huidige „tarievenchaos” aangepakt, zegt hij. Nu hanteren vervoerders en overheden nog hun eigen abonnementen en kortingskaarten.

Met de OV-chipkaart zijn de maatregelen technisch „vrij eenvoudig” te realiseren, zegt Kruyt. Ze worden dit jaar en begin volgend jaar ingevoerd.