Evenveel nieuwbouw verkocht als in 1950 - ‘ergste is achter de rug’

UTRECHT - Foto's van de bouw. ANP DESIREE SCHIPPERS
UTRECHT - Foto's van de bouw. ANP DESIREE SCHIPPERS Foto ANP / Desiree Schippers

De verkoop van nieuwbouwwoningen is vorig jaar gedaald naar ruim 14.346 woningen; het slechtste verkoopjaar sinds 1950. Dat meldt de de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB vandaag. Denkt De Nederlandsche Bank dat hiermee het ergste achter de rug is, de NVB is daar niet zo zeker van.

Begin deze maand werd bekend dat het aantal verleende bouwvergunningen ook al op het laagste niveau ooit zit sinds 1953.

De brancheorganisatie voorspelt voor dit jaar zelfs nog een verdere daling naar 10.000 verkochte nieuwbouwhuizen. In 2006 verkochten ontwikkelaars en bouwers nog 44.000 woningen. Volgens de NVB verslechtert de situatie nog verder door het woonakkoord dat van de week werd gesloten.

De btw-verlaging naar 6 procent geldt alleen voor verbouwingen en renovaties, corporaties kunnen nog nauwelijks in nieuwbouw investeren en de financieringsmogelijkheden van starters zijn ingewikkeld en producten laten nog maanden op zich wachten, aldus de NVB.

“Door ‘fiscale voortrekkerij’ zijn nieuwe woningen gemiddeld zo’n 15.000 euro duurder geworden dan bestaande woningen, wat bouwondernemers dus weer in hun prijzen moeten verwerken.”

Maar volgens de branchevereniging liggen banken daarbij dwars: ze weigeren nieuwe financieringsaanvragen in behandeling te nemen en trekken kredieten in. Ook weigeren veel gemeenten hun grondprijzen te verlagen: in zeven van de twaalf provincies zijn de grondprijzen juist verhoogd.

DNB is stuk positiever

In tegenstelling tot de negatieve scenario’s waar de NVB rekening mee houdt, is De Nederlandsche Bank optimistischer gestemd. Bij de presentatie van het jaarverslag vandaag zei DNB-president Klaas Knot tegen RTL Nieuws dat de woningmarkt de grootste daling achter de rug heeft.

“De markt is nu op zoek naar een nieuw evenwicht van de huizenprijs. De huizenprijzen zijn nu 20 procent gedaald. Ik kan niet uitsluiten dat in de loop van het jaar nog wel een vervolgdaling volgt, maar daarna kunnen we weer omhoog kijken.”

Volgens Knot geeft het woonakkoord juist veel duidelijkheid voor kopers in de dop:

“Het is jammer dat het zolang heeft geduurd, maar we tellen onze zegeningen: er gebeurt in ieder geval iets, ondanks alle weerstand. De veranderingen op de huizenmarkt zijn een grote stap voorwaarts. Er is met de nieuwe hypotheekregels van de overheid duidelijkheid richting de consument, die kan weer beslissingen nemen naar de toekomst toe.”