Vakbond dreigt AH met lege schappen voor Pasen

Een distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg. Foto ANP / Wim Hollemans

De distributiemedewerkers van Albert Heijn gaan staken. Afgelopen middernacht verstreek een ultimatum dat de vakbond bij de supermarkt had neergelegd, waardoor lege schappen dreigen.

FNV Bondgenoten eist naast loonsverhoging meer zekerheid voor het personeel. Zo zouden werknemers en uitzendkrachten die langer dan anderhalf jaar bij een distributiecentrum werken een vaste baan moeten krijgen.

“De distributiewerkers hebben tientallen keren met de AH-leiding onderhandeld. De leiding houdt vast aan koopkrachtdaling en biedt geen enkele oplossing voor de hoge werkdruk en de carrousel van onzekerheid. Nu is de maat vol. Vanaf nu kunnen er acties en stakingen plaatsvinden.” - FNV Bondgenoten

De bond kondigt nu onaangekondigde en ‘verrassende’ acties aan. “Ze kunnen op ieder moment van de dag starten, eindigen en weer starten”, schrijft bestuurder Ron Meyer. “Zodat de hoge heren van AH zelf eens ervaren hoe onzekerheid voelt.”

Dit wil FNV

  • een loonsverhoging van minimaal tweeënhalf procent per jaar. Albert Heijn heeft eind januari 1,75 procent neergelegd als laatste bod
  • dat werknemers die langer dan anderhalf jaar werkzaam zijn een vaste baan krijgen, ook uitzendkrachten
  • een baangarantie voor vaste medewerkers, ook als het kabinet het ontslagrecht versoepelt.

De supermarkt gaf gisteren al aan dat die baangarantie er al ligt. Ook wees een woordvoerder erop dat het kleinere CNV wel heeft ingestemd met het laatste bod.

Over twee weken is het Pasen, een periode waarin supermarkten vaak een topomzet draaien. Mogelijk kunnen de acties leiden tot lege schappen in de supermarkt.

Gisteravond liet FNV een reclamespot uitzenden, waarin vooral werd uitgehaald naar het huidige AH-management
http://www.youtube.com/watch?v=zdCGW8MHPgw

    • Lex Boon