Uitgelicht

Film

There Will Be Blood (Paul Thomas Anderson, 2007, VS). Grimmig epos over olieman in het begin van de twintigste eeuw die, gedreven door hebzucht en haat, een fortuin vergaart waarmee hij zich voorgoed van de mensheid hoopt te bevrijden. Cynische kijk op kapitalisme, liefde en religie. Met weergaloze hoofdrol van Daniel Day-Lewis, die hiervoor een Oscar kreeg, evenals cameraman Robert Elswit. BBC 2, 00.20-02.20u.

Informatief

Hier is... Adriaan van Dis. Aan de vooravond van de Boekenweek maakt De Wereld Draait Door eenmalig plaats voor een reprise van het programma waarin Adriaan van Dis tussen 1983 en 1992 converseerde met schrijvers. Vanavond ontvangt hij de Duitse schrijfster Judith Schalansky, Clive Stafford Smith, een Brits-Amerikaanse advocaat die zijn leven wijdt aan de strijd tegen de doodstraf, en Maarten en Eva Biesheuvel. De regie is als vanouds van Ellen Jens. Ned.3, 19.30-20.20u.

Keuringsdienst van Waarde. Het nieuwe seizoen van het consumentenprogramma gaat van start met het eerste deel van een tweeluik over bevergeil. Jamie Oliver verspreidde het gerucht dat de anale klieren van de bever worden gebruikt als smaakmaker in vanille-ijs. Broodje aap of goed bewaard geheim? De Nederlandse voedselproducenten willen het er niet over hebben maar de Keuringsdienst ontdekt dat in Canada de beverjacht en handel in anale klieren van het beest normale zaken zijn. Ned.3, 20.25-21.00u.

In Koma – und doch bei Bewusstsein? Duitse documentaire uit 2012 die aan de hand van twee praktijkvoorbeelden het onderzoek naar de grens van leven en dood schetst. We zien een oud-patiënte die maanden in coma lag en nu weer bijna volwaardig functioneert en we volgen het neurologische onderzoek van een comateus recent verkeersslachtoffer in Luik. Volgens de makers van deze film zijn er slechts vier klinieken in de wereld die hersenactiviteit gedetailleerd genoeg kunnen meten. Veertig procent van alle comapatiënten zou een foute diagnose krijgen. Arte, 22.15-23.10u.

Gangster Of Love. Kroatische documentaire over huwelijksbemiddelaar Nedjeljko Babic, die op het verarmde platteland tussen Split en Dubrovnik al een kwart eeuw gelijkgestemde romantische zielen met elkaar in contact brengt. De vanwege zijn eeuwige zonnebril spottend ‘Gangster’ genoemde voormalige timmerman, directeur van huwelijksbureau Hoop, wordt gevolgd bij het aan de man helpen van Maya, een dertiger met slechts twee ‘handicaps’: ze is Bulgaarse en moeder van een zoontje. Arte, 23.10-00.10u.

Google en het wereldbrein. Film over Googles plan om elk boek in de wereld te digitaliseren, met als uiteindelijk doel ‘het creëren van een hogere vorm van intelligentie’, en over de mensen die dat proberen tegen te houden, mede omdat ze menen dat zo een kennismonopolie ontstaat. Ned. 2, 00.00-01.30u.