Thuis via de schotelantenne leren ze iets anders dan op school

None
Illustratie Pavel Constantin

De recent bedreigde promovendus Mehmet Sahin verdient niets minder dan lof en steun van de Nederlandse moslimgemeenschap. Onlangs bekeek ik de uitzending waar hij eenzaam probeert de educatie, emancipatie en saamhorigheid van de voornamelijk Turkse gemeenschap in een achtergestelde wijk van Arnhem te bevorderen. Het virulente antisemitisme dat de jongeren uitspuien aan het einde van de uitzending, moet ons allemaal zorgen baren.

Willen we deze jongeren helpen met het begrijpen van de ernst van hun uitspraken en enig historisch besef in laten zien, dan is het belangrijk te begrijpen waarin dit antisemitisme zijn oorsprong vindt. Deze soft core denial (de term is van historica Deborah Lipstad) van de Holocaust heeft een directe link met het Israëlisch-Palestijns conflict. Prominente Palestina-activisten voedden het idee dat de situatie van de Palestijnen in de bezette gebieden min of meer gelijk moet worden gesteld aan het leed van de Joden in de concentratiekampen.

Die vergelijking resoneert bij veel moslims. Kinderen in het Midden-Oosten groeien op met verhalen die onder andere beweren dat Israël Palestijnse kinderen in de oven gooit en met geschiedenisboeken waarin de Holocaust een ‘mythe van enorme proporties’ heet.

Moslimjongeren in Nederland hebben met een andere wereld te maken. Weliswaar leren zij op school over de Holocaust, maar thuis via de schotelantenne worden er hele andere dingen verteld. Het heeft een vorm van schizofrenie tot gevolg. De NTR-uitzending heeft laten zien dat het thuisfront in zekere zin aan het winnen is. In 2010 werd al geconstateerd dat leraren op verschillende basisscholen in Nederland moeite hadden om te doceren over de Holocaust omdat moslimjongeren hieraan aanstoot namen. Het is nu aan ons allemaal om Sahin de steun te geven die hij nodig heeft, maar ook om openlijk over dit probleem te praten en te discussiëren. Als een groeiend aantal moslimjongeren blijft denken als de jongeren in de uitzending, is dat niets minder dan een gif voor de Nederlandse samenleving.

Nauman Janjua

Den Haag