Terugkijken: nog eenmaal Van Dis met zijn boeken - ‘DWDD op z’n best’

Still uit DWDD.

Nog één keer wilde DWDD dat Adriaan van Dis zijn succesvolle boekenprogramma van weleer zou laten herleven. En dus stond de talkshow aan de vooravond van het Boekenbal eenmalig de zendtijd af aan ‘Hier is… Adriaan van Dis’.

Van Dis kreeg voor het praatprogramma dat bijna een decennium op de beeldbuis te zien was (1983-1992), in 1986 de Zilveren Nipkowschijf voor het beste televisieprogramma. Hij ontving buitenlandse beroemdheden als Salman Rushdie, de Dalai Lama, Umberto Eco, Roald Dahl, Astrid Lindgren en Isabelle Allende, maar ook bekende Nederlanders.

Vanavond waren bij Van Dis de Duitse schrijfster Judith Schalansky, de Brits-Amerikaanse advocaat Clive Stafford Smith, en Maarten en Eva Biesheuvel te gast. In het oude decor van het programma las Maarten Biesheuvel een stukje voor uit eigen werk over zijn vader; het leverde mooie tv op. Tv-recensent van NRC Hans Beerenkamp vond de uitzending een mooi tegenwicht bieden aan andere uitzendingen:

Twitter avatar Hansbeerekamp Hans Beerekamp Biesheuvel of Van Kooten minutenlang laten voorlezen, dat is @dwdd op z’n best. Mooie compensatie voor het soms te veel meebuigen met hypes.

Schalansky die in haar boeken de overgangsperiode beschrijft na de val van de Muur in Oost-Duitsland, haalde bij Van Dis herinneringen op aan haar jeugd in die tijd. Een biljet van twintig Duitse Mark ontroerde haar.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Enthousiaste kijkers

De reacties op Twitter waren enthousiast over de uitzending.

Twitter avatar ajboekestijn Arend Jan Boekestijn Adriaan van Dis back in charge
Twitter avatar manonuphoff manon uphoff Adriaan van dis laat zien welk kind met het badwater is weggespoeld, trok het uur lang zacht maar ferm omhoog en liet het vrij ademen
Twitter avatar ThHN09 Theodor Holman Biesheuvel is groots schrijver. Dus ik zit nu met tranen in mijn ogen. En haal diep adem.
Twitter avatar JeroenPauw1 Jeroen Pauw werkelijk ontroerend Biesheuvel bij #vandis
Twitter avatar dijkshoorn Nico Dijkshoorn Prachtig, ontroerend verhaal van Maarten Biesheuvel. Zit meteen weer manisch door zijn verzameld werk te bladeren. Prachtbezit.

Kijkers vonden het zo leuk dat ze zelfs al vroegen of Van Dis niet vaker weer op de buis mocht hiermee:

Twitter avatar sitadijkstra Sita Dijkstra #DWDD Mag het vaker? Adriaan van Dis oa integer met Maarten Biesheuvel

Aan de tweet van de hoofdredacteur van DWDD te zien, Dieuwke WYnia, is er een kans op herhaling:

Twitter avatar DieuwkeWDD Dieuwke Wynia Ik ben onder de indruk van alle reacties op Adriaan van Dis in #dwdd.
Dank daarvoor. Wie weet komt hij nog eens terug, zeker als tafelheer!

Van Dis: het was een andere tijd

Gisteravond zat Van Dis al bij DWDD aan tafel om de uitzending toe te lichten. Volgens Van Dis was het vroeger een andere tijd waardoor zijn programma ook succesvoller was. Er waren volgens hem minder praatprogramma’s waardoor gasten automatischer exclusiever waren. “Geheimen konden beter worden bewaard.”

Witte, of rode wijn of water?

De meer dan tweehonderd uitzendingen van Van Dis begonnen altijd allemaal standaard met de vraag of de gast ‘rode wijn, witte wijn of water?’ bliefte. Van W.F. Hermans kreeg hij als antwoord een rochelende hoest:

Een van de memorabele uitzendingen was bijvoorbeeld het gesprek met de moeilijk interviewbare journalist Willem Oltmans, die jarenlang tegen de Nederlandse Staat procedeerde.

    • Anouk Eigenraam