‘Sven moet 10 km rijden’

Sven Kramer neemt tegenwoordig wat gas terug na een flinke inspanning. Daarom slaat de recordkampioen vrijdag, bij de World Cup in Erfurt, de tien kilometer over, in de hoop dat de KNSB hem op basis van zijn imposante erelijst aanwijst voor de WK afstanden in Sotsji, eind maart.

Maar zo eenvoudig ligt dat niet, vindt Jillert Anema, coach van Jorrit Bergsma en Bob de Jong. „Als in Erfurt drie man onder de 13.11 minuten rijden, moeten die in Sotsji starten”, refereert hij aan Kramers eindtijd op de laatste WK allround. „Je bent zo goed als je laatste race.”

Volgens Anema was de kans groot dat Kramer in Erfurt zou zijn verslagen door Bergsma en De Jong. „Sven rijdt al drie jaar niet de tijden die zij schaatsen. Hij wil zijn onoverwinnelijke imago niet aantasten. Maar hij gaat niet winnen in Sotsji.”

De KNSB geeft Kramer in elk geval niet op voorhand een ticket voor de WK in Sotsji. „We hebben een aanwijsplek en die zou naar Sven kúnnen gaan”, zegt directeur sport Arie Koops. Maar mocht een rijder als De Jong of Bergsma in Erfurt ten val komen, dan zou het „niet eerlijk” als zij niet meer konden worden aangewezen door de bond, zegt Koops. En stel dat marathonrijder Rob Hadders onder de 13 minuten rijdt en de snelste Nederlander is? „Dan gaat hij automatisch naar de WK in Sotsji. Wat dat betreft neemt Sven dus een risicootje”, erkent Koops. (RS)