Stuiterende snaren

wereldmuziekKing Ayisoba: Modern Ghanaians ****

King Ayisoba eert graag zijn voorvaderen. Dat doet hij op de kologo, een tweesnarige luit die hij als klein jongetje in Noord-Ghana leerde spelen terwijl hij schapen hoedde. Klinkt traditioneel? Ja. Nee. Zijn verzamelalbum heet niet voor niets Modern Ghanaians. King Ayisoba speelt zijn kologo zo nerveus stuiterend dat de meeste nummers zo in een dj-set kunnen worden opgenomen. De titelsong van het album is dansbare hiplife, de fusie tussen Ghanese highlife en hiphop.

De Ghanese ster was buiten zijn eigen land al eerder opgevallen, zijn nummers verschijnen op verschillende compilaties en zelfs clubmixen. Toch vond het Nederlandse Makkum Records het terecht tijd om een overzicht van zijn werk uit te brengen voor het westerse publiek. Wie zich laat wegvoeren door het hypnotiserende gepluk, reist heen en weer tussen de Ghanese dansclubs en het rurale noorden van het land. Soms is King Ayisoba alleen met zijn kologo en zijn rauwe stem, dan weer duiken de beats en bassen van de hiplife op. En hij heeft ook nog wat te vertellen. Op I want to see you my father roept hij vaders op om aandacht te besteden aan hun kinderen, in plaats van aan hun nieuwe vriendinnetjes. Het werd een hit in Ghana.

    • Leendert van der Valk