Ruim twintig doden bij reeks explosies in centrum Bagdad

Bij een serie explosies in het hart van Bagdad zijn ten minste 21 mensen om het leven gekomen. De aanslagen vonden plaats vlakbij de hevig bewaakte Groene Zone, waar veel Westerse ambassades, politiegebouwen en medische instellingen zitten.

Dat meldt persbureau Reuters. De explosies, waar ook vijftig mensen bij gewond raakten, waren in Alawi, nabij het ministerie van Justitie, Buitenlandse Zaken en andere regeringsgebouwen. De klaarblijkelijk gecoördineerde aanvallen gingen gepaard met schotenwisselingen.

De openbare veiligheid in Irak staat steeds meer onder druk nu in buurland Syrië een sektarisch conflict woedt, dat ook in Irak de kwetsbare verhoudingen tussen soennieten en shi’ieten op scherp zet.

Volgens de politie gingen twee autobommen af, waarvan een vlakbij het ministerie van Justitie, waarna een zelfmoordaanslag met een auto werd gepleegd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het ministerie van Justitie was vervolgens doelwit van een zelfmoordaanslag en aanvallen door militanten, die in gevecht raakten met veiligheidstroepen.

Onder de doden zijn minstens zes agenten en twaalf burgers, volgens politie en ziekenhuismedewerkers.

    • Peter Zantingh