Rome

In het oude centrum van Rome, om de hoek bij het bekende Piazza Navona, zit een tentje dat zeker het bezoeken waard is als je in de buurt bent. Dit uiterst smalle wijnbarretje zit goed verstopt tussen toeristenvallen en pizzeria’s. Als je niet goed oplet loop je er zelfs zo voorbij, recht in de armen van de kastanjeverkopers. Maar als je Cul de sac dan ook daadwerkelijk hebt gevonden, en een onbezet houten bankje hebt bemachtigd, is de drukte van buiten snel vergeten. Het leuke aan dit barretje is dat het namelijk niet alleen altijd propvol met mensen zit, maar ook letterlijk tot aan de nok toe gevuld is met flessen wijn. Het schijnt dat er wel 1.500 verschillende soorten worden geschonken, dus de echte wijnliefhebber komt zeker aan zijn trekken. Maar behalve lekker drinken kun je hier ook nog eens heel goed eten. Ik mocht een paar weken geleden aanschuiven en verbazen deed ik me niet alleen over het uitgebreide aanbod van wijnen, maar ook over het lekkere eten. Op de kaart staat namelijk een royaal aantal verschillende kazen en hammen, en een stel hele aantrekkelijke, doch simpele pastagerechten. Mijn Romeinse wijntje ging daarom gepaard met krakend vers ciabattabrood, romige kaas, wat plakjes vlees en een bordje pasta met een volle broccolisaus. Voor het wijntje, de sfeer en de ambachtelijke ciabatta zul je toch echt naar Rome moeten, maar de fettuccine con broccoli kun je gelukkig ook thuis maken. Snijd de broccoli in roosjes en kook ze vijf minuten in een laagje water met zout. Giet de broccoli af en zet even apart. Snipper de ui en hak de knoflook in kleine stukjes. Roerbak dit in een scheutje olijfolie tot het lekker begint te geuren. Zet het vuur uit. Hak de gekookte broccoliroosjes met een scherp mes klein en doe met de basilicum (houd een klein beetje apart voor de garnering) bij de knoflook en ui in de pan. Zet er heel kort de staafmixer op, zodat een grove puree overblijft. Kook vervolgens de pasta beetgaar, giet af en vang een soeplepel van het kookvocht op. Meng dit met de broccolipuree. Laat de saus op laag vuur zachtjes warm worden en voeg nog een scheutje olijfolie en de geraspte pecorino toe. Roer goed door elkaar en breng op smaak met versgemalen peper en zout. Meng de pasta met de broccolisaus en verdeel over vier borden. Maak het gerecht af met wat grove snippers pecorino en een blaadje basilicum.

    • Stéphanie Versteeg