Rijks wil doek van Goudstikker kopen

Netherlands, Maastricht, 13.03.2013 Tefaf Maastricht. The Eurorean Art Fair. Werk van Jan Mostaert uit de Goudstikkercollectie bij kunsthandelaar Simon Dickinson. Landscape with an episode from the Conquest of America or Discovery of America is een van de kunsthistorisch meest waardevolle schilderijen uit de Goudstikkercollectie die in 2006 na veel juridisch getouwtrek afgestaan moesten worden aan de erven (teruggave vanwege ‘oorlogsbuit’), is voor het eerst terug in NL en hangt op de Tefaf in de verkoop. Het Frans Halsmuseum was destijds heel bedroefd dat ze het moesten afstaan. foto Chris Keulen

Het Rijksmuseum wil een van de kunsthistorisch belangrijkste werken uit de Goudstikker-collectie terughalen naar Nederland. Het gaat om Ontdekking van Amerika uit 1550 van de 16de-eeuwse Haarlemse schilder Jan Mostaert, dat door kunsthandelaar Simon Dickenson op de vandaag geopende internationale kunstbeurs Tefaf in Maastricht wordt getoond.

Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum bevestigt dat er „serieuze onderhandelingen” met de verkopers worden gevoerd. „We willen dit werk graag terugwinnen voor de Collectie Nederland”, zegt hij. „We hebben al belangstelling sinds het werk in 2006 naar de erfgenamen ging.”

Directeur Hugo Nathan van de New Yorkse vestiging van Dickenson zegt dat de eigenaren het liefst willen dat het werk terugkeert naar een Nederlands museum. Het Rijksmuseum heeft een optie op het schilderij genomen, die vandaag afloopt.

In 2006 heeft de Nederlandse staat na een lange juridische strijd 202 werken teruggegeven aan de erfgenamen van Goudstikker. Het werk van Mostaert, dat in het Frans Halsmuseum in Haarlem te zien was, is op Tefaf voor het eerst in de verkoop gebracht. Met andere partijen dan het Rijksmuseum is nog niet gesproken, zegt Nathan.

Op de beurs staat het werk te koop voor 14 miljoen dollar (10,8 miljoen euro). Een reële waarde volgens kunsthandelaren vanwege de bijzondere kunsthistorische betekenis. Mostaert was een van de eerste Europese schilders die een landschap van het net ontdekte Amerika schilderde. „Dat maakt het werk zo bijzonder”, zegt Pijbes. „In de literatuur van die tijd wordt het werk al als heel belangrijk beschreven.”

Het werk is niet het eerste dat wordt verkocht door de erfgenamen. In 2007 lieten ze tientallen werken veilen door veilinghuis Christie’s. De opbrengst daarvan was 12,4 miljoen euro. Een jaar later kocht de National Gallery of Art in Washington een werk van Salomon Ruysdael voor naar schatting 13 miljoen euro. Dat werk hing tot de overdracht van de Goudstikkercollectie in het Rijksmuseum.

Achtergrond Mostaert: pagina 23

    • Daan van Lent