Project-X Party met bomgordels

Maandagochtend stond ik in het kantoortje van de best betaalde ambtenaar van Venetië. Het is een houten kamer in het Dogenpaleis: twee bij drie meter, in een geheime tussenverdieping, alleen te bereiken door een geheime gang achter een geheime deur. De ambtenaar kreeg, omgerekend naar euro’s en nu, zes ton. Bij officiële gelegenheden liep hij vóór de Doge.

De ambtenaar was belast met de Geheime Documenten.

Sinds maandagochtend vraag ik me af of er in of onder het Binnenhof ook zo’n kamertje is, kleiner dan de cel van Casanova (onder het loden dak van hetzelfde Paleis), waar iemand drie keer Balkenende vangt, om te waken over bureaulades vol hebbedingetjes: de werkelijke reden voor het vasthouden van de waxinelichtwerper en de rol van prinses Máxima hierin, de schaduwboekhouding bij de nationalisatie van SNS, de werkelijke afspraken van Rutte met Cameron en Hollande, en de rol van prinses Máxima hierin. Kortom, het soort jongensfantasietjes waar Tomas Ross zijn nering van heeft gemaakt.

Gisterochtend kwam er een bericht uit ons geheime kamertje. Het terreurdreigingsniveau was opgeschroefd naar ‘substantieel’. Aan die mededeling heb je welbeschouwd geen zak. Vooral als je erbij verteld krijgt dat je er als burger ‘niets van merkt op straat’ en je ‘geen zorgen hoeft te maken’. Dat is een tegenstrijdige boodschap, en na tegenstrijdige boodschappen gaan mensen zich doorgaans zorgen maken.

Nee, met de troonswisseling heeft het, heus waar, niets te maken. We kunnen onbevreesd het Koningslied meekaraokeën. (Het Koningslied! Alsof er nog geen ellende genoeg is in de wereld.) Er zijn alleen maar wat gekken op ‘jihadreis’ geweest, en nu komen ze terug, gebruind en met een been in het gips, en sommigen doen raar na zo’n jihadtrip. Die organiseren een Project-X Party, compleet met bomgordels om hun reet, bij voorkeur op drukke evenementen zoals… eh… de buurtsuper op zaterdag?

Ergens in dat kamertje heeft iemand met drie keer Balkenende bedacht dat het volk niet in paniek mag raken, en daarbij dóór moet blijven consumeren, vooral op dat grote vreet- en zuipfestijn. Laat die jihadreizigers niet ons enige sprankje hoop op een economische opkontje bederven!

Ik vind het maar raar, dat die idioten hier trammelant zouden willen trappen, terwijl ons islamdebat nu juist even uitgeblust is als Geert Wilders, die voor het laatst ergens aan de andere kant van de aardbol is gesignaleerd met een koalabeertje om z’n nek.

Sinds ik dat kamertje in het Dogenpaleis zag, weet ik het zeker. Zelfs met een geweer tegen m’n slapen krijgen ze mij de deur niet uit. Ik blijf thuis op Koningsdag.

Christiaan Weijts is schrijver. Op deze plek schrijft hij elke donderdag over de actualiteit.

    • Christiaan Weijts