PKK maakt gebaar van goede wil naar Turkse regering

De verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK heeft gisteren acht Turkse soldaten en ambtenaren vrijgelaten als bewijs van goede wil in de vredesonderhandelingen met de Turkse regering. Ook bewees de vrijlating dat de gevangen leider van de Koerdische Arbeiderspartij, Abdullah Öcalan, nog steeds de touwtjes in handen heeft in de PKK-kampen in Noord-Irak waar de Turken vastzaten.

De Turkse geheime dienst voert sinds eind vorig jaar gesprekken met Öcalan op het gevangeniseiland Imrali, waar hij nu bijna veertien jaar vastzit. Öcalan gaf de PKK eerder opdracht de gijzelaars vrij te laten. Hij heeft aangekondigd de PKK te zullen oproepen tot een staakt-het-vuren voor het Koerdische lentefeest op 21 maart. Ook belooft hij dat de PKK zich dit jaar zal terugtrekken uit Turkije en de wapens zal neerleggen.

De gisteren vrijgelaten gijzelaars zaten meer dan een jaar vast in de kampen van de PKK. De PKK ontvoert geregeld soldaten, maar ook ambtenaren of onderwijzers die Turks komen doceren in de oostelijke provincies van Turkije waar de Koerden in de meerderheid zijn. De Turkse televisie liet gisteren emotionele taferelen zien van de hereniging van de gijzelaars met hun familie. De strijd tussen de PKK en het Turkse leger begon in 1984 en heeft meer dan 40.000 mensen het leven gekost.

„Als de wapens en het geweld stoppen dan wordt de overgang van veiligheidspolitiek naar hervormingspolitiek een stuk eenvoudiger”, zei de Turkse president Abdullah Gül gisteren op bezoek in Zweden. Het is niet voor het eerst dat de Turkse regering met de PKK onderhandelt, maar wel de eerste keer dat de regering toegeeft dat de gesprekken worden gevoerd. Onder Turkse opiniemakers heerst meer optimisme dan voorheen ondanks een aantal serieuze pogingen de onderhandelingen te torpederen. In januari werden drie vrouwelijke activisten van de PKK vermoord in Parijs. De Franse politie heeft hun chauffeur als hoofdverdachte aangehouden. Hij zou een dubbelspel hebben gespeeld tussen de PKK en Turkse nationalisten.