Paus Franciscus waarschuwt kerk op eerste dag niet een ngo te worden

This handout picture released by the Press office shows Pope Francis (C), Argentina's Jorge Mario Bergoglio, leading a mass at the Sistine Chapel at the Vatican on March 14, 2013 a day after his election. Pope Francis and the cardinals who made him the first Latin American leader of the Catholic Church returned to the Sistine Chapel on Thursday, this time to celebrate mass together. AFP PHOTO/OSSERVATORE ROMANO RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT “AFP PHOTO/OSSERVATORE ROMANO" Paus Francis I tijdens zijn eerste mis vandaag. Foto AFP / Osservatore Romano

Tijdens zijn eerste mis riep paus Franciscus de katholieke kerk op om haar wortels en de ware missie niet uit het oog te verliezen. De paus hield zijn toehoorders voor dat de kerk ervoor moet waken niet de zoveelste liefdadigheidsorganisatie te worden.

De paus legde veel nadruk op het geloof in zijn dienst:

“Als we lopen zonder het kruis, zijn we werelds en geen discipelen van de Heer. We kunnen lopen wat we willen, we kunnen bouwen wat we willen, maar als we Jezus Christus niet in het oog houden is er iets mis. Dan worden we een gepassioneerde ngo en geen kerk.”

Met deze mis in de Sixtijnse kapel werd het conclaaf van de kardinalen officieel afgesloten. De paus begon zijn eerste dag vanmorgen met een gebed in de grootste basiliek van Rome, Santa Maria Maggiore. De paus vertelde de grote massa mensen die op hem stonden te wachten dat hij tot de heilige maagd wilde bidden zodat ze “over heel Rome zal waken”.

Paus Francis I in de Sixtijnse kapel vandaag op zijn eerste dag. AFP / Osservatore RomanoPaus Francis I in de Sixtijnse kapel vandaag op zijn eerste dag. AFP / Osservatore Romano

Paus wilde per se rekening betalen

De paus liet zich op deze eerste dag van een bescheiden kant zijn: hij verliet het Vaticaan met een gewone dienstauto. En stond erop om de rekening te betalen van het hotel waar hij logeerde tijdens het conclaaf. Pater Pawel Rytel-Andrianik, die aan het verblijf verbonden was, zei tegen Reuters dat hij verbaasd was dat de paus zijn rekening wilde betalen.

“Ik denk niet dat hij zich zorgen had hoeven maken over de rekening. Dit verblijf is onderdeel van de kerk, en dit is zijn kerk nu.”

Maar een woordvoerder van het Vaticaan zei dat de paus graag het goede voorbeeld wilde geven over het wenselijke gedrag van bisschoppen en andere geestelijken.

    • Anouk Eigenraam