Partijleider Xi Jinping nu ook tot president verkozen

Terwijl de 1,2 miljard katholieken een nieuwe paus verwelkomden, hebben de 1,39 miljard Chinezen vandaag een nieuwe president gekregen. Xi Jinping (59), al eerder gekozen als leider van de Communistische Partij van China en voorzitter van de Militaire Commissie, werd met 2952 stemmen voor, een stem tegen en drie onthoudingen door het Nationale Volkscongres tot president gekozen.

De ruim twee jaar lang voorgekookte verkiezing door het Chinese parlement markeert het einde van het leider- en presidentschap van Hu Jintao, die tien jaar geleden aan de macht kwam. Hu gaat met pensioen en zal naar verwachting geen actieve rol meer spelen, ook niet achter de schermen.

Xi erft van Hu het beheer over een verzwakkende economie in een land dat geplaagd wordt door reusachtige milieuproblemen en door corruptie. Er is sprake van toenemende sociale onrust over landonteigeningen, de zwaar vervuilde lucht en het kankerverwekkende grondwater. Het vertrouwen in de leiders is volgens onderzoek van de Communistische Partij aan het afnemen.

Honderden miljoenen Chinezen hebben niettemin hoge, misschien wel te hoge verwachtingen van Xi Jinping, die in principe de komende tien jaar de partij en het land zal leiden. Van hem wordt verwacht dat hij de kloof tussen arm en rijk zal verkleinen, de economische groei boven de 7,5 procent zal brengen, de binnenlandse consumptie zal verhogen en de economie verder zal liberaliseren. Politieke hervormingen, die de macht van de partij kunnen ondergraven, heeft hij al met zoveel woorden uitgesloten.

Xi, zoon van een revolutionaire, hervormingsgezinde generaal die tijdens de Culturele Revolutie was verbannen, is aan de macht gekomen met de steun van het leger en invloedrijke oud-leiders als Jiang Zemin. Van het verdiepen van de banden met Rusland gaat Xi een buitenlandspolitieke prioriteit maken. Hij erft ook het hardnekkige probleem Noord-Korea, een steeds gevaarlijker nucleaire kwestie die onder zijn voorganger is verergerd.