Opnieuw arrestatie in verband met schilderijroof Kunsthal

De plek in de Kunsthal waar de Matisse hing.
De plek in de Kunsthal waar de Matisse hing. Foto ANP / Robin Utrecht

In Duitsland is een 46-jarige man opgepakt in verband met de Rotterdamse Kunsthalroof. De man zou hebben geprobeerd de gestolen kunstwerken te verkopen aan de eigenaren, de Triton Foundation. Dat bevestigt de Duitse justitie aan NRC Handelsblad na berichtgeving van Duitse media.

De man werd gisteren gearresteerd in Baden-Württemberg. Onduidelijk is nog, zegt hoofdofficier van justitie in Keulen Ulrich Bremer, of hij echt wist waar de schilderijen zijn, of deze kennis slechts veinsde. Ook onduidelijk is welke rol de twee advocaten speelden die betrokken waren bij deze poging tot terugverkoop. De Duitse justitie doet onderzoek naar betrokkenheid van de advocaten en wil voor de rest geen mededelingen doen.

Hoop op terugvinden kunstwerken nieuw leven ingeblazen

Hoewel er gerede twijfel is ontstaan over de vraag of de schilderijen nog bestaan - de verdachten hebben gesproken over het verbranden van de kunstwerken - werd de hoop dat de kunstwerken nog bestaan vandaag nieuw leven ingeblazen in De Telegraaf. Een Roemeense advocaat van Radu D., één van de verdachten die in Roemenië vastzit, vertelde in de krant dat zijn cliënt wil vertellen waar de kunstwerken zijn, op voorwaarde dat hij wordt uitgeleverd aan Nederland.

Advocaat Bogdan Cimbru in De Telegraaf:

“Nederland moet weten dat de Roemeense verdachten in Nederland vervolgd willen worden. Mijn clienten hebben één ding daarbij heel duidelijk gemaakt. Als dat niet gebeurt, zullen de schilderijen nooit worden gevonden.”

Verdachten wachten hogere straffen in Roemenië

Opvallend is dat Radu D. daags na zijn arrestatie een verzoek indiende bij de Roemeense rechtbank om niet te worden uitgeleverd. Dat verzoek werd afgewezen. Victor Koppe, advocaat en specialist in internationaal straf- en uitleveringsrecht, begrijpt wel waarom de verdachten nu wél willen worden uitgeleverd.

“Gezien de detentie-omstandigheden in Roemenië en het strafrechtelijk klimaat is het een begrijpelijk verzoek.”

In Roemenië krijgt de zaak nog steeds veel aandacht en krijgen de verdachten mogelijk een veel hogere straf. Volgens Koppe komt het niet vaak voor dat uitlevering wordt ingezet als doel van onderhandeling. “Ik ken in elk geval geen precedent.”

Justitie in Nederland heeft al eerder besloten de berechting over te laten aan de autoriteiten in Roemenië, omdat die de verdachten hebben opgepakt in een ander lopend onderzoek. Ook de Roemeense autoriteiten willen de verdachten zelf vervolgen. Ze menen over het meeste bewijsmateriaal te beschikken.