Obama: over een jaar kan Iran een atoombom maken

FILE - In this March 4, 2013 file photo President Barack Obama speaks in the East Room of the White House in Washington, where he told American Jewish leaders that he won't be carrying a "grand peace plan" when he goes to Israel, the West Bank and Jordan later this month. Three goals that will dominate his visit are convincing Israeli leadership that he means what he says about stopping Iran from building a nuclear weapon, mending a troubled relationship with Prime Minister Benjamin Netanyahu and enticing Israel back to negotiations with the Palestinians. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File) Archieffoto AP / Pablo Martinez

Iran heeft nog ongeveer een jaar nodig om een atoombom te vervaardigen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd in een op de Israëlische televisie uitgezonden vraaggesprek vandaag.

De Verenigde Staten doen alles wat in hun vermogen ligt om dat te voorkomen, verzekerde Obama de Israëlische kijkers. De Amerikaanse president, die volgende week Israël bezoekt, zei diplomatie nog altijd boven militair ingrijpen te verkiezen. Maar als Israëls aartsvijand in het bezit van kernwapens dreigt te komen deinst Obama voor niets terug om dat te beletten, verklaarde hij.

“Mijn boodschap is nog hetzelfde als de voorgaande jaren. Als we dit diplomatiek kunnen oplossen is dat een betere oplossing op de lange termijn. Zo niet, dan hou ik alle opties open. We willen niet dat de kans te groot wordt voor Iran om een kernwapen te ontwikkelen.”

De Amerikaanse president herhaalde daarmee wat hij vorige week ook al zei:

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet eerder blijken dat hij minder geduld heeft met Iran dan zijn Amerikaanse beschermheer. Israël heeft al meermalen gedreigd desnoods op eigen houtje naar de wapens te grijpen als Iran in staat lijkt een atoombom te maken en riep de VS eerder op tot een fermere houding tegenover Iran.

De woorden van Obama kunnen dan ook gezien worden als enerzijds een poging om Israël te bewegen tot iets meer geduld en anderzijds om Israël te bevestigen in de steun aan het land. De verschillende standpunten over de benadering van Iran hebben frictie veroorzaakt tussen beide landen.

    • Anouk Eigenraam