Muziek

An Evening With The Blues

De eerste editie van het nieuwe Rotterdamse festival An Evening With The Blues. Er zullen twee groepen optreden in de concertzaal van Lantaren Venster: Big Daddy Wilson met zijn akoestische band en het Heritage Blues Orchestra. Ook in de foyer klinkt muziek van een blues-dj en Blue Grass Boogiemen.

16 maart, 20 uur. LantarenVenster, Rotterdam. www.lantarenvenster.nl

Nachtelijke serenades

Het Nederlands Kamerorkest brengt De Nachtelijke Dansen van Sallinen ten gehore en serenades van Mozart, Dvorák en Sibelius. Met Gordan Nikolic als concertmeester en Jean-Guihen Queyras op cello.

16,19 en 20 maart, 20. 15. Concertgebouw, Amsterdam. www.orkest.nl

I Am oak

I Am Oak, de Utrechtse band van singer-songwriter Thijs Kuijken, brengt dromerige folkliedjes. Het derde album, Nowhere Or Tammensaari, klinkt puur. De mistige akkoorden op akoestische gitaar, de trefzekere drums, en hier en daar een viool of flard koorzang, in combinatie met Kuijkens dringende stem, is van grote schoonheid. Dat in zoiets bescheidens toch zoveel emotie schuilt, heeft te maken met de composities: ieder nummer heeft een bijzondere wending.

15, 16 en 17 maart in Leeuwarden, Haarlem en Breda. www.iamoak.com

Trijntje Oosterhuis

Onlangs ontving Trijntje Oosterhuis een Gouden Plaat voor haar album Wrecks We Adore. 16 maart geeft de zangeres een concert in de Heineken Music Hall. Oosterhuis werd samen met haar broer Tjeerd bekend met Total Touch.

16 maart, 20 uur. Heineken Music Hall, Amsterdam. www.hmh.nl

Ode aan Pessoa

Zanger en gitarist Fernando Lameirinhas brengt een muzikale ode aan Portugals belangrijkste dichter, Fernando Pessoa. Samen met Eric Vloeimans, fadozangeres Mafalda Arnauth, Juan Pablo Dobal en Michael Vatcher zoekt hij naar de persoon achter de beroemde dichter.

t/m 19 april. Verschillende Nederlanse theaters. De Meervaart, Amsterdam. www.lameirinhas.net

Matthäus Passion

De komende weken zijn er weer tientallen Matthäus Passions te horen in het hele land. Een bijzondere uitvoering dit jaar komt van het

Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van Reinbert de Leeuw. Voor de beroemde hedendaagse muziekspecialist, pianist en dirigent is het de eerste keer dat hij de Matthäus Passion dirigeert.

t/m 29 maart in verschillende Nederlandse concertzalen. www.lso.nl

Racoon

Op 17 maart viert rockband Racoon zijn 15-jarig bestaan met een spectaculaire show in de Amsterdamse Heineken Music Hall.

17 maart, 20 uur. Heineken Music Hall, Amsterdam. www.racoon.nl