Matchfixing in Nederland? ‘Jazeker, het is bij Telstar gebeurd’

Spelers van Telstar zouden in 1993 een wedstrijd hebben 'verkocht'. Foto ANP / Lex van Lieshout

Enkele spelers van Telstar hebben in het seizoen 1992-1993 met opzet minimaal een wedstrijd verloren. Dat meldt BNR. De spelers zouden ook geld hebben ingezet op wedstrijden waaraan ze zelf meededen. Telstar - FC Zwolle van 27 maart 1993 zou zijn ‘gefixt’.

BNR baseert zich op ‘een reeks bronnen’. Diverse betrokkenen zouden onafhankelijk van elkaar hebben toegegeven dat Telstar de wedstrijd tegen Zwolle bewust verloor. Uit angst willen de tipgevers anoniem blijven. Een van de betrokkenen zegt:

“Dan krijg ik een kogel in mijn knie en daar heb ik gewoon geen zin in. Ze zeggen hier in Nederland maar dat het niet gebeurt. Nou, lap dat nou aan je laars. Want zeker in de jaren negentig is dat gewoon heel erg veel gebeurd.”

‘Er liepen bij Telstar jongens uit de gokwereld rond’

Volgens een andere bron was gokken in die tijd erg populair.

“Er werd toen aardig gegokt op die wedstrijden, dat weet ik nog wel. Er liepen bij Telstar jongens rond die ook in de gokwereld zaten. Er werd alleen verdacht gedaan. Je zag nooit geld over tafel gaan, maar je wist dat het wel gebeurde.”

FC Groningen-trainer Robert Maaskant, destijds speler van Zwolle, herinnert zich een nogal vreemde van gang zaken. Nu pas realiseert hij zich dat de wedstrijd mogelijk was gefixt. In Maaskants gedachtegang speelde vooral Jan Mulder een dubieuze rol. Mulder maakte volgens hem eerst twee keer opzichtig hands, waarna hij vervolgens ook nog een bal die eigenlijk naast zou gaan in eigen doel schoot. Zwolle won het duel met 2-1, terwijl de club kort voor tijd nog met 1-0 achterstond.

‘Dit gerucht komt ieder jaar terug’

Algemeen directeur Pieter de Waard van Telstar reageerde geagiteerd en sprak van ‘een boemerang’. “Dit is een gerucht dat ieder jaar terugkomt. Gefeliciteerd dat jullie het nu boven tafel hebben weten te krijgen.” Verder wilde De Waard niet reageren.

De KNVB ziet geen mogelijkheden om naar aanleiding van het bericht actie te ondernemen. Een woordvoerder zegt:

“Strafrechtelijk is het verjaard dus wij zouden alleen via het tuchtrecht in kunnen grijpen. Maar dan moeten de betrokkenen nog lid zijn van de KNVB. Volgens mij is dat niet het geval. Dit verhaal laat wel het belang zien van onze inspanningen om matchfixing in het voetbal te bestrijden.”

Europees Parlement ondernam vandaag actie tegen matchfixing

Het onderzoek van BNR komt uitgerekend op de dag naar buiten dat het Europees Parlement lidstaten opriep om matchfixing op te nemen in het strafrecht. Een resolutie met die strekking werd in Straatsburg met een overweldigende meerderheid aangenomen. Aanleiding is het onderzoek van Europol waaruit begin vorige maand bleek dat mogelijk honderden wedstrijden in Europa werden gemanipuleerd.

    • Peter Zantingh