Málaga ondanks schulden in de kwartfinale CL

Málaga heeft zich als debutant geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. Gisteravond wonnen de Spanjaarden thuis met 2-0 van FC Porto. Hiermee werd de 1-0 winst van Porto uit de heenwedstrijd ongedaan gemaakt.

Saillant detail is dat Málaga, dit seizoen voor het eerst op het hoogste podium actief dankzij de miljoenen van de Qatarese sjeik Al Thani, volgend jaar door de UEFA is uitgesloten van deelname aan Europese toernooien. De Europese voetbalbond straft de Zuid-Spaanse club voor financieel wanbeleid. Málaga is ten minste een jaar, maar mogelijk vier jaar uitgesloten van Europees voetbal. De maatregel maakt deel uit van Financial Fair Play, striktere regels die de UEFA invoert om clubs met grote schulden of inkomsten van één grote sponsor te straffen.

Dit seizoen zijn de regels nog niet van kracht, want het van één sjeik afhankelijke Málaga is met talloze onbetaalde rekeningen doorgedrongen tot de kwartfinale. Ook de andere Spaanse kwartfinalisten FC Barcelona en Real Madrid torsen torenhoge schulden met zich mee.

In de wedstrijd gisteren in stadion La Rosaleda in Málaga kwam de thuisclub kort voor rust op voorsprong door Isco, met een schot van buiten het strafschopgebied. Steven Defour van FC Porto moest kort na rust inrukken met zijn tweede gele kaart, maar het duurde tot de 77ste minuut voor Málaga uit een standaardsituatie het numerieke overwicht kon uitbuiten. Invaller Roque Santa Cruz kopte raak uit een corner. FC Porto leek nog tegen te scoren, maar het doelpunt van Maicon werd afgekeurd wegens buitenspel.

In de andere wedstrijd begon Bayern München na de 3-1 uitzege bij Arsenal comfortabel aan de return in eigen huis, maar de Duitsers gingen toch nog bijna onderuit. De schade bleef evenwel beperkt tot een 2-0 verlies, waarmee Bayern toch door is naar de kwartfinales.

Al na drie minuten had Arsenal de gewenste snelle goal te pakken, met een intikker van Oliver Giroud op aangeven van Theo Walcott. Grote kansen bleven verder uit in het van beide kanten slordige duel. In de 86ste minuut kopte Laurent Koscielny nog raak, maar verder kwamen de Londenaren niet.

Bayern, waar Arjen Robben de hele wedstrijd speelde, gaat morgen in de koker voor de loting van de kwartfinales. Door de uitschakeling van Arsenal zijn er voor het eerst sinds 1996 geen Engelse kwartfinalisten.