Duitse kliniek pleit maagchirurg Reijnen vrij - ‘geen schade’

De Duitse kliniek die verbonden is aan het ziekenhuis in Brackenheim. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Patiënten die in een ziekenhuis in het Duitse Brackenheim zijn behandeld door de omstreden maagchirurg Nick Reijnen hebben hierbij geen schade opgelopen. Dat laat de aan het ziekenhuis verbonden Klinikum am Gesundbrunnen in Heilbronn weten, die onderzoek hiernaar deed.

Reijnen werkte in 2010 als chirurg in het Duitse ziekenhuis, waar ook de omstreden Nederlandse neuroloog Ernst Jansen Steur vorig jaar bleek te werken. Na anonieme tips moest Reijnen er vertrekken.

Het ziekenhuis had informatie binnengekregen over mogelijke eerdere foutieve praktijken van Reijnen. De maagchirurg Reijnen wordt in Nederland verantwoordelijk gehouden voor de dood van vijf patiënten van het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Hij werd in 2009 uit het BIG-register geschrapt, waardoor hij in Nederland niet meer als arts mag werken.

Het Duitse ziekenhuis onderzocht 143 casussen. In een geval voldeed de chirurgische ingreep niet aan de geldende normen, zo zou het onderzoek hebben uitgewezen. Deze kleine ingreep werd uitgevoerd door Reijnen en twee andere artsen. Daarom zou kunnen worden geconcludeerd dat die drie samen besloten tot de afwijkende aanpak.

Voorzitter van de raad van toezicht van de Klinikum am Gesundbrunnen, Helmut Himmelsbach, laat in een reactie weten blij te zijn met de onderzoeksresultaten meldt Novum:

“Dit is een belangrijke bijdrage om het vertrouwen van onze patiënten terug te winnen.”

Reijnen werd in 2005 in Duitsland wel al eens veroordeeld voor dood door schuld en tot het betalen van een boete van 12.600 euro. Bij een operatie in 2002 had hij een doekje in de buik van een patiënt laten zitten, waarna de patiënt overleed.

OM onderzoekt operaties andere omstreden Nederlandse chirurg

De uitkomsten van het Duitse onderzoek komen op de dag dat het OM in Haarlem juist bekendmaakte twaalf operaties van een een andere omstreden chirurg te gaan onderzoeken. De orthopedisch chirurg Cees de Bruin werd in 2010 ontslagen bij het Waterlandziekenhuis in Purmerend. Hij zou jarenlang risicovolle rugoperaties hebben uitgevoerd die regelmatig niet goed afliepen. Ook lichtte hij zijn patiënten volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet goed voor.

Na een oproep in het consumentenprogramma Radar meldden zich twee jaar geleden 155 mogelijke gedupeerden van de arts. Justitie vroeg hen een vragenlijst in te vullen en hun medisch dossier op te sturen; 56 mensen gaven daaraan gehoor. Van deze zaken zijn er achttien verjaard, in 26 gevallen kon niet worden aangetoond dat de patiënten zwaar lichamelijk letsel hebben opgelopen door het handelen van de chirurg.

De twaalf overige zaken worden nu onderzocht. Of de chirurg strafrechtelijk wordt vervolgd, staat nog niet vast laat een woordvoerder aan Novum weten:

“We kijken of sprake is van een strafbaar feit, dus of er een verband is tussen het letsel en het handelen van de chirurg.”

    • Anouk Eigenraam