Lichaam Chávez toch niet houdbaar

Venezuela heeft de vorige week dinsdag overleden president Hugo Chávez de uitvaart gegeven van een heilige. Maar het plan om zijn lichaam te balsemen en in een museum te plaatsen, lijkt in duigen te vallen. Gisteren liet waarnemend president Nicolas Maduro weten dat te laat is begonnen met de voorbereidende werkzaamheden en dat conservering van het lichaam waarschijnlijk niet mogelijk is.

„Russische en Duitse wetenschappers zijn [naar Venezuela] gekomen om het lichaam van Chávez te balsemen en ze hebben ons gezegd dat het erg moeilijk is, dat er eerder met de voorbereidingen had moeten worden begonnen, onmiddellijk, en dat het nu niet meer mogelijk is. Het is ingewikkeld”, zei Maduro. Vorige week nog zei de vicepresident dat het lichaam van Chávez zou worden gebalsemd zoals dat van „Lenin en van Mao Zedong”.

Maduro had gisteren overigens ook positief nieuws. Hij zei dat Chávez waarschijnlijk instrumenteel is geweest bij de keuze in Rome voor een Latijns-Amerikaanse paus. „We weten dat onze commandant naar de hemel is opgestegen en oog in oog staat met Christus”, zei Maduro op een boekenbeurs in Caracas. „Iets heeft de keuze voor een Zuid-Amerikaanse paus beïnvloed, iemand die net aan de zijde van Christus is aangekomen en tegen Hem zei: ‘Welnu, het lijkt ons dat de tijd van Zuid-Amerika is gekomen’.”

Eerder al had de waarnemend president gezegd dat zijn regering een complot heeft verijdeld om de kandidaat van de oppositie voor de komende presidentsverkiezingen te vermoorden. Hij zei dat oppositiekandidaat Henrique Capriles nu politiebescherming krijgt. (BBC, AP)