Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Boek ‘Het Laatste Woord’

Onder de titel ‘Het Laatste Woord’ heeft NRC-redacteur Gijsbert van Es tussen maart 2011 en maart 2013 met 108 mensen gesproken over hun (de) laatste levensfase. De reeks verscheen in de NRC-weekendeditie.

Een selectie van 48 afleveringen is gebundeld in het boek Het Laatste Woord. De kunst van leven met de doood. Het boek, € 16,95, is te bestellen via de webshop van NRC.

Bij de selectie heeft Van Es gekozen voor interviews met mensen die inmiddels zijn overleden: “Hun verhalen zijn afgeronde verhalen.” In het boek zijn overlijdensdata opgenomen, aangevuld met een naschrift door een nabestaande. De bundel bevat verder interviews met een twaalftal hulpverleners, onder wie een hospicedirecteur, een palliatief verpleegkundige, een dominee, e.a. Vijf geïnterviewden in de bundel zijn nog in leven. Hun verhalen zijn opgenomen omdat ze een specifiek thema behandelen, zoals de troostende werking van het schrijven van een boek en filosofie als ‘stervenskunst’.

Het laatste interview in de serie verscheen op zaterdag 16 maart in NRC. Na enkele korte beschouwingen als terugblik op deze serie begint Van Es in de loop van april met een nieuwe serie interviews.

Op YouTube > Op verzoek van het Radboud Medisch Centrum Nijmegen maakte Gijsbert van Es een video-interview met Jip Keijzer, die eerder (begin januari 2012) werd geïnterviewd voor ‘Het Laatste Woord’. Dit interview is onder meer getoond op een TedX-conferentie in Maastricht (film over Jip vanaf 8’50″). Jip Keijzer (24) overleed op 28 februari 2012.

Op 12 oktober 2012 verscheen een interview met pianiste Renée de Vin uit Nijmegen. Na afloop van het interview speelde zij een jazzbewerking van Somewhere over the rainbow uit de musical The wizard of Oz. Zij overleed op 31 januari 2013.