Kortkolom economie

‘Minder compensatie bij vliegvertraging’

Brussel. Europese luchtvaartpassagiers krijgen minder snel compensatie als hun vlucht is vertraagd. Nu hebben zij recht op compensatie bij een vertraging van meer dan drie uur. Dat wordt vijf uur. Dit staat in de voorstellen die de Europese Commissie gisteren heeft gedaan om de bestaande regeling aan te passen. Ook stelt de Commissie voor het begrip ‘buitengewone omstandigheden’ scherper te definiëren. Daardoor kunnen vliegmaatschappijen problemen die bij routineonderhoud worden geconstateerd, niet opvoeren als reden om geen compensatie te geven. Bij een staking krijgen passagiers geen recht op compensatie. (Novum)

Recordomzet voor FrieslandCampina

Amsterdam. FrieslandCampina heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en meer winst gemaakt. De stijging is te danken aan acquisities en de verschuiving van gewone melkproducten naar groeicategorieën, zoals babyvoeding, zuiveldranken en merkkazen. Dat meldde het zuivelbedrijf vanmorgen bij de jaarcijfers 2012. De omzet steeg met 7,1 procent tot 10,3 miljard euro. De nettowinst steeg met 26,9 procent tot 274 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat steeg met 19,6 procent tot 482 miljoen euro. (Novum)

Moody’s negatief over Nederlandse banken

Amsterdam. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de vooruitzichten van ABN Amro, NIBC Bank en Rabobank verlaagd van ‘stabiel’ naar ‘negatief’. Dat meldde Moody’s gisteravond. Met de stap neemt de kans toe dat Moody’s de kredietwaardigheid van de drie Nederlandse banken zal verlagen. Moody’s is somberder over de omstandigheden waarin deze banken opereren. Daardoor neemt de kans toe dat ze verder moeten afschrijven op hun bezittingen. Moody’s had de status van ING al eerder op negatief gezet. (Novum)

Renault: akkoord over inkrimping

Parijs. Renault heeft gisteren na bijna negen maanden een akkoord bereikt met drie van de vier in het Franse bedrijf actieve vakbonden. In ruil voor een langere werkweek en een nullijn voor de lonen in dit jaar vallen er geen gedwongen ontslagen bij de autofabrikant. Met de ingrepen wil Renault jaarlijks 500 miljoen euro besparen. Afgesproken is dat in de Franse vestigingen de komende vier jaar 7.500 van de 44.600 arbeidsplaatsen verdwijnen. De gemiddelde werkweek gaat omhoog naar 35 uur. (Novum/AP)

Stern boekt verlies van 6,9 miljoen euro

Amsterdam. Autodealer Stern boekte in 2012 een verlies van 6,9 miljoen euro, zo meldde het bedrijf. De negatieve cijfers zijn volgens de autodealer te wijten aan reorganisatielasten en beëindigde activiteiten; tezamen goed voor 13,7 miljoen euro. De toename in de verkoop kon de afname van de omzet in de magazijnen en de werkplaatsen niet compenseren. Daarnaast was er een afname door het sluiten van vestigingen die onder andere de merken Open en Fiat verkopen. Stern probeert zich staande te houden in een krimpende automarkt.