Kortkolom buitenland

Dissident Cambodja komt alsnog vrij

Phnom Penh. Een prominente Cambodjaanse dissident, die tot twintig jaar celstraf was veroordeeld omdat hij betrokken zou zijn geweest bij een complot om de regering omver te werpen, is vanmorgen in hoger beroep alsnog vrijgesproken. Een gerechtshof oordeelde dat er onvoldoende bewijs is tegen de 71-jarige Mam Sonando, eigenaar van een radiostation dat als een van de weinige regelmatig kritiek uit op de regering van premier Hun Sen. Naar verwachting zal Mam Sonando nog deze week worden vrijgelaten. (AP)

Weer zelfverbranding in hoofdstad Bulgarije

Sofia. Een 51-jarige man heeft zichzelf in brand gestoken voor het presidentieel paleis in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Het is de vierde zelfverbranding in korte tijd. Grote betogingen tegen stijgende kosten, armoede en corruptie dwongen deze maand de Bulgaarse regering op te stappen. Nog niet helder is of deze actie met die protesten verband houdt. De man is met brandwonden opgenomen in het ziekenhuis en verkeert in levensgevaar. (AP)

Gevechten betogers en politie in Bahrein

manama. In Bahrein zijn vanochtend botsingen uitgebroken tussen de oproerpolitie en duizenden betogers die protesteren tegen de aanwezigheid van Saoedische troepen. Vandaag is de tweede verjaardag van de komst van Saoedische troepen van de snelle interventiemacht van de Golfraad om de sunnitische Bahreinse regering te helpen een hoofdzakelijk shi’itische hervormingsbeweging te onderdrukken. Betogingen en andere protesten gaan echter nog steeds door. Het bewind beschuldigt Iran van inmenging aan de kant van de oppositie. (AP)

Sociaal activist in Karachi vermoord

Karachi. Een sociaal activist is gisteravond in Karachi door mannen op een motorfiets doodgeschoten. Perween Rahman werkte voor het Orangi Project in sloppen in de gelijknamige buurt. Opgeleid als architect koos ze er in een vroeg stadium van haar loopbaan voor om de armen te helpen met de aanleg van betere sanitaire voorzieningen. (AP)