Kortkolom binnenland

105 meldingen bij Klokkenluiderspunt

Den Haag. In de eerste drie maanden dat het Adviespunt Klokkenluiders bestaat, hebben zich 105 mensen gemeld. 73 van hen vroegen inhoudelijk advies. Dat staat in het verslag van het adviespunt, dat sinds 1 oktober 2012 melders van misstanden bijstaat. Van de 73 mensen die om een inhoudelijk advies vroegen zijn er veertien echte klokkenluiders. Het gaat overwegend om werknemers tussen 40 en 60 jaar oud. De meeste misstanden waar zij mee te maken hadden, betroffen fraude, verduistering en diefstal. Twaalf van de veertien hadden al eerder binnen de organisatie melding gemaakt van de misstand. Dit leidde bij tien van hen tot negatieve gevolgen, meldde het Adviespunt. (Novum)

Ombudsman: bel 112 bij vermissing kind

Amsterdam. Ouders moeten altijd meteen 112 bellen als hun kind wordt vermist en niet eerst naar het politiebureau gaan, of het niet-spoedeisende nummer 0900-8844 bellen. Bij de 112-centrale zitten deskundigen die sneller kunnen handelen, concludeert de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in een vandaag gepubliceerd onderzoek. De ombudsman stelde het onderzoek in na een klacht van de moeder van een 10-jarig meisje dat in in 2011 werd verkracht en vermoord. Een dag na haar vermissing werd haar lichaam gevonden. Haar moeder vindt dat de politie niet alert genoeg reageerde toen zij meldde dat haar dochter werd vermist. (Novum)

Geen discriminatie econoom door UvA

Amsterdam. De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft econoom Edith Kuiper niet gediscrimineerd op basis van haar geslacht. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren besloten. Kuiper had in 2008 gesolliciteerd naar een functie als universitair docent op de faculteit economie en bedrijfskunde van de UvA. Ze werd afgewezen en spande een zaak aan omdat sprake zou zijn geweest van discriminatie. De rechter oordeelde dat de UvA voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de afwijzing geschiedde op inhoudelijke gronden. Alle eisen van Kuiper zijn afgewezen. Ze moet de proceskosten van ruim 1.300 euro bestalen. (NRC)

Gesprek met prins voor troonswisseling

Amsterdam. NOS en RTL Nieuws spreken met de prins van Oranje en prinses Máxima in de aanloop naar de troonswisseling op 30 april 2013. Dat meldt de NOS. Het paar wordt geïnterviewd door NOS/Nieuwsuur-presentator Mariëlle Tweebeeke en RTL Nieuws-presentator Rick Nieman. Het interview wordt 17 april uitgezonden om 20.30 uur op zowel Nederland 1 als RTL 4. (NRC)

Stadsbescherming Breda uitgebreid

Amsterdam. De bescherming van het oude centrum van Breda wordt uitgebreid. De middeleeuwse stadskern is al beschermd, maar wordt uitgebreid met jongere stedenbouw uit de periode 1850-1940. Dat hebben de ministeries van OCW en Infrastructuur en Milieu besloten. (NRC)