kort

Asieldebat

Teeven: ‘Asielzoekers zijn niet onuitzetbaar’

Den Haag. - Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) is niet bereid om de 130 uitgeprocedeerde asielzoekers die in een leegstaande kerk in Amsterdam verblijven tegemoet te komen. Dat zei Teeven gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer. De 130 uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven sinds november in de kerk, nadat zij uit een tentenkamp in Osdorp werden gezet. Zij zeggen niet terug te kunnen naar hun land van herkomst. Teeven is het daar niet mee eens. „Niet deze hele groep is onuitzetbaar.” Teeven wees erop dat de asielzoekers niet op straat hoeven te belanden als ze meewerken aan hun uitzetting. NOVUM

„We zullen ze faciliteren als ze uit Nederland willen vertrekken.”

Staatssecretaris Teeven

Het kabinet wil de asielzoekers die bivakkeren in een Amsterdamse kerk bewegen terug te keren.

China

Opnieuw dode varkens in rivier

Amsterdam. - Chinese autoriteiten hebben opnieuw honderden dode varkens uit de Huangpu-rivier bij Shaghai gehaald. Het aantal varkenskarkassen dat uit de rivier is gevist is hierdoor opgelopen tot 6.600, zo meldt persbureau AP. Veel bewoners van Shanghai vrezen voor de kwaliteit van het drinkwater door de rottende kadavers, maar volgens de Chinese autoriteiten is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Het virus waaraan de varkens dood gingen zou niet schadelijk zijn voor mensen. Vermoedelijk zijn de varkenskarkassen afkomstig van boerderijen in de aangrenzende provincie Zhejiang, stroomopwaarts van Shanghai. De dode varkens zouden gedumpt worden omdat de Chinese overheid strenger controleert op met ziektes besmet vlees. AP