kort

Kunsthalroof

Verdachten in Roemenië vervolgd

Amsterdam. - De drie hoofdverdachten van de Kunsthalroof worden in Roemenië vervolgd. Justitie in Nederland doet geen verzoek tot uitlevering van de drie, die sinds eind januari in Boekarest vastzitten. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam zegt dat deze beslissing „enige tijd geleden” is genomen. Het OM heeft nog niets besloten over de vervolging van Natasha T. (19), die in Nederland vastzit. In haar appartement zouden de werken na de roof tijdelijk zijn opgeslagen. Bij de roof werden in oktober afgelopen jaar zeven kunstwerken gestolen uit de Rotterdamse Kunsthal. De werken zijn nog niet terecht. Mogelijk zijn de doeken vernietigd. NRC

Saoedi-Arabië

Overheid onthoofdt zeven mannen

RIAD. - De Saoedische autoriteiten hebben gisteren in Abha, in het zuiden van het land, zeven mannen onthoofd. Zij werden in 2009 ter dood veroordeeld wegens een gewapende overval in 2006. Volgens mensenrechtenorganisaties waren sommige van de veroordeelden toen jonger dan 18 jaar. Familieleden van hen verklaarden dat de mannen ook gedwongen werden schuld te bekennen aan andere misdaden uit 2005 en 2006, die tot dan toe onopgelost waren. Zij zouden daarbij gemarteld zijn, meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. De Verenigde Naties riep de Saoedische autoriteiten eerder op tot clementie. Reuters

8%

van de beroepsbevolking in Flevoland zonder werk

Amsterdam. - De werkloosheid in de provincie Flevoland is met 8 procent het hoogst van Nederland. Dat blijkt uit cijfers die het CBS gisteren naar buiten bracht. In Flevoland zit 8 procent van de beroepsbevolking thuis. Vorig jaar was dat nog iets meer dan 6 procent. Na Flevoland volgen Zuid-Holland en Groningen. Het landelijk werkloosheidsgemiddelde ligt op 6,4 procent. De provincie Zeeland deed het met een werkloosheidscijfer van 4,1 procent van de beroepsbevolking het best. De werkloosheid steeg vorig jaar in iedere provincie. NRC