kort

Yair Lapid attends a Yesh Atid party meeting at the Knesset, the Israeli parliament, in Jerusalem March 4, 2013. Lapid, a former TV anchor-turned-kingmaker after Israel's general election, will likely be finance minister in a new coalition government, a political source said on March 10, 2013. Picture taken March 4, 2013. REUTERS/Ronen Zvulun (JERUSALEM - Tags: POLITICS BUSINESS) REUTERS

Miljonairsbeurs

Toch Masters of LXRY ondanks faillissement

Amsterdam. - Er komt dit jaar toch een 'miljonairsbeurs', ondanks het faillissement van organisator de Gijrath Media Groep (GMG). Vorige week werd GMG, het mediabedrijf van ondernemer Yves Gijrath, failliet verklaard. De ondernemer wil de beurs nu op eigen kracht gaan organiseren. In een verklaring zegt hij „opgelucht” te zijn dat de toekomst van het beursconcept Masters of LXRY (voorheen de Miljonair Fair) is zeker gesteld. NRC

Israël

Netanyahu bereikt regeerakkoord

Jerusalem. - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gisteren een akkoord bereikt met Yaïr Lapid, leider van de seculiere centrumpartij Yesh Atid, om samen een nieuwe regering te gaan vormen. Volgens de overeenkomst komt het Ministerie van Onderwijs onder leiding te staan van Lapids partij. Deze ministerpost vormde het grootste twistpunt tussen de twee partijen tijdens de formatie. Yesh Atid, dat 'er is een toekomst' betekent, werd in januari met 19 zetels de tweede partij bij de verkiezingen in en was daarmee de grote winnaar. AFP

Wetswijziging

Rutte uit zorgen over grondwet Hongarije

Amsterdam. - Premier Mark Rutte gaat premier Viktor Orbán van Hongarije „zeker” aanspreken over de grondwetswijziging die daar maandag door het parlement werd aangenomen. Tijdens een Tweede Kamerdebat gisteren zei Rutte dat de omstreden wetswijziging „heel ver” gaat. Met de wijziging wordt onder meer de rechterlijke macht ingeperkt. Ook wordt dakloosheid in het land strafbaar en worden pas afgestudeerden verplicht om tien jaar in Hongarije te blijven. „Ik zal mijn grote bezorgdheid daarover uitspreken,” zei Rutte tegen de Tweede Kamer. Enkele partijen, waaronder GroenLinks, hebben aangedronken op sancties tegen Hongarije. Rutte vindt dat eventuele sancties pas plaats kunnen vinden na „hoor en wederhoor”. novum