Kira Wuck wint Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2013

Nederland, Amsterdam, 29 maart 2012 Kirta Wuck, dichter / auteur Foto: Merlijn Doomernik
Nederland, Amsterdam, 29 maart 2012 Kirta Wuck, dichter / auteur Foto: Merlijn Doomernik Kira Wuck/ Foto Merlijn Doomernik

De 33-jarige Nederlands-Finse dichteres Kira Wuck heeft de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2013 gewonnen, de aanmoedigingprijs voor aanstormend talent die sinds 1925 bestaat. Dat meldt haar uitgever Podium. Wuck wint de prijs met haar dichtbundel Finse meisjes.

In een interview met Kira Wuck omschreef NRC Boekenredacteur Elsbeth Etty Finse Meisjes (Boeken, 19-11-2012) als ’fris, vrolijk, licht melancholisch en optimistisch’.

Volgens de jury van de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2013, in het verleden gewonnen door onder andere Ester Naomi Perquin, Piet Gerbrandy, Anna Enquist, Eva Gerlach, H.C. ten Berge, Leo Vroman, Ida G.M. Gerhardt, M. Vasalis, H. Marsman en J. Slauerhoff, ontleent de bundel van Wuck zijn ‘grote kracht aan de balans tussen grote tegenstellingen, die Wuck op voortreffelijke wijze in evenwicht houdt’:

‘Met tal van deze gedichten wist ze tijdens voorleesavonden op poëziefestivals het publiek te boeien, en wie de gedichten hardop leest merkt hoe ritmisch sterk en verrassend van schakering in tempo en observatie ze zijn geschreven.’

In december 2011 won Wuck het Nederlands kampioenschap Poetryslam. Ook publiceerde ze gedichten in Hollands Maandblad en Tirade. Finse meisjes is haar meest recente werk, waarmee ze nu een bedrag van 7.500 euro wint.

    • Roderick Nieuwenhuis