Israël krijgt rechtse coalitieregering

Na wekenlange, moeizame onderhandelingen na de verkiezingen van 22 januari heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vanochtend een akkoord bereikt met centrum-rechtse en rechts-nationalistische partijen over een nieuwe coalitieregering.

Aan de coalitie zullen behalve zijn eigen Likudpartij (31 van de 120 zetels) ook de seculier-rechtse partij ‘Er is een toekomst’ (19 zetels) van voormalig tv-journalist Yair Lapid deelnemen, de rechts-religieuze partij ‘Joods Huis’ (12) van Naftali Bennett, en de centrum-partij ‘De Beweging’ (6) van Tzipi Livni. Vertegenwoordigers van de nieuwe coalitie meldden dat het regeerakkoord vanavond wordt ondertekend.

Netanyahu neemt afscheid van zijn ultra-orthodoxe coalitiepartners. Deze zijn fel gekant tegen de eis van Lapid en Bennett dat ultraorthodoxe jongeren in militaire dienst gaan, waarvan ze nu zijn vrijgesteld.

Netanyahu neemt zelf het ministerschap van Buitenlandse Zaken waar, in afwachting van de uitkomst van het proces in hoger beroep wegens fraude tegen Avigdor Lieberman, die vorig jaar als minister aftrad na zijn veroordeling. Lieberman leidde de uiterst rechtse partij ‘Israël Ons Huis’, die vorig jaar met Likud samenging. Likud krijgt ook Binnenlandse Zaken en Defensie.

Lapid, de grote winnaar van de verkiezingen, wordt minister van Financiën. Zijn partij krijgt ook Onderwijs, waarom de partijen fel hebben gevochten. Twee politici die rechtstreeks met de Palestijnse kwestie te maken krijgen, zijn haviken. Een fel voorstander van uitbreiding van nederzettingen in bezet gebied, Uri Ariel van Joods Huis, krijgt Woningbouw. Bennetts partij krijgt ook het voorzitterschap van de parlementscommissie voor Financiën, die een belangrijke rol speelt in de financiering van nederzettingen. Tzipi Livni gaat eventuele vredesonderhandelingen leiden. (AFP, AP)