In Limburg wordt Franciscus I met enige scepsis verwelkomd

Bezoekers van de Onze Lieve Vrouwebasiliek in Maastricht bespreken de nieuwe paus. „Hij heeft scheikunde gestudeerd, net als mijn vader.”

None

Elke morgen voor het werk fietst Ton Hoogveldeven langs de Onze Lieve Vrouwebasiliek in Maastricht om te bidden en een kaarsje op te steken bij het Mariabeeld.

„Ik vraag steun voor mijn dochter, die een herseninfarct heeft gehad”, vertelt hij, zijn emoties verbijtend. „Of het wat uithaalt, is een tweede. Ik heb zelf in elk geval enige houvast aan het geloof. Ik probeer er het goede uit te halen.” .

Gisteravond zag hij op tv de nieuwe paus. „Een aardige man, leek me. Maar zijn visie is belangrijker. Hoe denkt hij bijvoorbeeld over condooms? Gaat hij voor Afrika de zaken verbieden die ze het hardste nodig hebben? Ik betwijfel trouwens of hij veel invloed heeft. Hij is er neergezet. De kardinalen op de achtergrond bepalen.”

De gotische kapel van Onze Lieve Vrouwe, leunend tegen de romaanse basiliek, is een ankerpunt in de Maastrichtse binnenstad. ’s Middags kan het er behoorlijk vol zijn. Vroeg in de ochtend komen de bezoekers druppelsgewijs. Gelovigen, randgelovigen en ongelovigen trekken naar deze plek.

Ben Sheenan werkt in het café aan de overkant en komt met zijn twee jonge kinderen („Stil zijn, hoor”) een kaars opsteken.

Met het geloof heeft hij weinig meer. „Te veel dwang in mijn jeugd. Een kaarsje voor zieken en anderen die het nodig hebben, kan echter geen kwaad. De nieuwe paus kwam heel sympathiek over. Mooi zoals hij daar stond in zijn werkkleding en niet in vol ornaat.”

Alfons Kurris, pastoor van de Onze Lieve Vrouwebasiliek, had gisteravond een stel op bezoek voor een voorbereidend gesprek over hun aanstaande huwelijk. „Toen ik hoorde van de witte rook zijn we samen tv gaan kijken. Het gaf die mensen meteen een mooi beeld van de totaliteit van de historie van de kerk.”

Kurris, kenner van het Gregoriaans, studeerde ooit aan het Pontificio Istituto di Musica in Rome. Met heel extatische en theatrale van het geloof had hij destijds al niet zoveel. „Het mag wel wat spaarzamer. We moeten niet te veel ophangen aan één persoon. Het pausschap is ook de macht van de onmacht. Ik vond het mooi zoals hij op het balkon stond. De armen hangend langs zijn lichaam. Een weerloze houding. Alsof hij wilde zeggen: doe met me wat u wil. Kleineer me. Verhef me.”

De pastoor denkt dat de achtergrond van de nieuwe paus kan helpen om er een succesvol pontificaat van te maken. „Hij heeft onder meer scheikunde gestudeerd. Mijn vader was ook chemicus. Een paus heeft altijd aandacht voor het hogere. Een scheikundige denkt ook exact, richt zich ook op het aardse. Het zou mooi zijn als Franciscus I die breedte toont.”

Kurris verbaasde zich over het gemak waarmee gisteren werd aangenomen dat Bergoglio zich genoemd heeft naar Franciscus van Assisi. „Hij kan zich ook spiegelen aan Franciscus van Sales, een pastoraal type, of aan Franciscus Xaverius, een van de eerste jezuïeten.”

Het loopt tegen half tien. Kurris moet van zijn pastorie naar de basiliek, waar op dat tijdstip op elke doordeweekse dag een mis wordt gediend. De pastoor zal er stilstaan bij de nieuwe paus, vragen om barmhartigheid. „Dat de Geest hem mag leiden.”

    • Paul van der Steen