‘Fuck guilty pleasure. How about just pleasure?’ Dave Grohl praat op SXSW

David Grohl op SXSW.
David Grohl op SXSW. Foto AFP / Michael Buckner

Op SXSW, een festival in Austin over interactieve media, film en muziek, gaf Dave Grohl vanavond de keynote speech. De frontman van The Foo Fighters en voormalig drummer van Nirvana vertelde over het leven met die bands, maar had z’n toehoorders ook wat te leren: guilty pleasures zijn onzin.

De 44-jarige Grohl, die met een nieuw album van de Foo Fighters bezig is (maar recentelijk ook werkte aan een documentaire over de legendarische Sound City Studio) zei aan het begin van zijn toespraak dat hij met het publiek zou delen ‘wat hij van muziek weet’. Daarna volgde een persoonlijke geschiedenis van een muzikant die op zijn twaalfde met meerdere cassettedecks al probeerde om zijn werk op band te krijgen.

De bebrilde Grohl (“Do I still look like a rock star?”) vertelde dat er vijf woorden waren die zijn leven veranderden: “Have you heard of Nirvana?” De band van Kurt Cobain was destijds hard op weg naar een doorbraak, maar het ontbrak aan een goede drummer. Dat werd Dave Grohl en de rest is - vergeef me het cliché - geschiedenis.

Terwijl hij de rest van het verhaal uit de doeken deed, kwam er een advies langs: geloof niet in guilty pleasures. Je hoeft muziek niet ‘stiekem’ leuk te vinden.

“Fuck guilty pleasure. How about just pleasure? ‘Paging Pitchfork, we need you to determine the value of a song…’ Who fucking cares?”

Gangnam Style is one of my favorite songs of the last decade. Is it any better or worse than that last Atoms for Peace record?”

De volledige speech (van ongeveer vijftig minuten):

Het SXSW-festival, een van de grootste van Amerika, wordt sinds 1987 georganiseerd. Aanvankelijk uitsluitend voor muziek, maar vanaf 1994 is de opzet breder. Jaarlijks treden meer dan tweeduizend bands op, op meer dan negentig plekken tijdens het festival. Nieuwe technologische ontwikkelingen zijn inmiddels een belangrijk onderdeel; zo gaf Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in 2008 de openingsspeech. Vorig jaar gaf Bruce Springsteen de speech.

    • Peter Zantingh