Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Het was een formaliteit, maar Xi Jinping is nu president van China

Links Hu Jintao, die na tien jaar met pensioen gaat. Rechts de nieuwe president van China: Xi Jinping.
Links Hu Jintao, die na tien jaar met pensioen gaat. Rechts de nieuwe president van China: Xi Jinping. Foto AFP / Mark Ralston

Leider van de Chinese communistische partij, opperbevelhebber van het leger en nu ook de president van China: Xi Jinping. Op het Nationale Volkscongres in de Chinese hoofdstad Beijing is de voordracht van Xi als president goedgekeurd.

De benoeming was een formaliteit, maar hiermee heeft Xi de belangrijkste functies van Hu Jintao overgenomen, die na tien jaar met pensioen gaat. Zijn positie als belangrijkste leider krijgt daarmee nog meer reliëf.

Nu zijn benoeming tot staatshoofd is afgestempeld stapt Xi binnenkort in de speciale Boeing 747 van Air China, schreef onze correspondent Oscar Garschagen vorige week. Xi’s eerste reisdoel is het Kremlin van president Poetin. En dat is veelzeggend, aldus Garschagen:

“Met het besluit meteen naar Rusland te reizen, worden de contouren van zijn plannen voor buitenlandse politiek en zijn profiel als de hoogste diplomaat van China iets duidelijker. Daarover wordt al sinds zijn aantreden als partijleider vorige herfst gespeculeerd in Washington, Tokio en Brussel.

In openbare en enkele geheime, deels uitgelekte toespraken stelt Xi zich op als de traditionele Chinese leider die in het buitenland altijd de ‘kernbelangen’ (Tibet, Taiwan en de claims op de eilandengroepen in de Zuid- en Oost-Chinese Zeeën) zal verdedigen. Duidelijk is ook dat hij zich voor en achter de – buitenlandse – camera’s meer op zijn gemak voelt dan zijn houterige, verlegen voorganger Hu Jintao. Dat is een kwaliteit die goed van pas komt als hij probeert de wereld ervan te overtuigen dat China slechts vreedzame bedoelingen heeft.”

Het Nationale Volkscongres keurt tientallen ministeriele benoemingen pro forma goed. De vloeiend Japans sprekende diplomaat en oud-ambassadeur in Tokio, Wang Yi, wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe minister van Buitenlandse Zeken.

Xi Jinping en Li Keqiang zijn de nieuwe leiders van China. Maar wie zijn het eigenlijk? Een introductie.